Slika je simbolična.
V Lutkovnem gledališču Maribor bodo v sezoni 2021/2022 pripravili šest novih uprizoritev.

Rdeča nit sezone je pogum. Kot je dejala direktorica in umetniška vodja gledališča Katarina Klančnik Kocutar, si zase in za vse želijo svetlejših časov in uspešnega premagovanja strahov in temine.

V prihajajoči sezoni bodo tako pripravili tri predstave, namenjene mladini in odraslim, saj je iz preteklih sezon nekaj otroških predstav ostalo neigranih, kar pomeni, da so doživele samo interne premiere ali pa zelo kratko obdobje življenja pred občinstvom.

Že na festivalu Poletni lutkovni pristan bo premiera predstave Travniške sanje, ki je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Maribor ter gledališča Werk 89 iz Dunaja in Marionettentheater iz nemškega Schwandorfa. Predstava je namenjena najmlajšim kot uvod v umetniško izkušnjo. Režiral je Michael A. Pöllmann.

Predstava Strahovito v režiji Tina Grabnarja bo raziskovala otroški strah pred temo z uporabo že rahlo nostalgične tehnologije diaprojektorjev in raziskovanja svežega pristopa k senčnemu gledališču.

Svojevrstna raziskava strahu ljudi in živali bo tudi predstava Tanje Lužar z naslovom Srce v temi, ki je zasnovana na življenju avtistke Mary Temple Grandin, borke za dobrobit rejnih živali.

V koprodukciji s Cankarjevim domom in Pripovedovalskim festivalom nastaja predstava Metamorfoze. Gre za avtorsko predstavo Uroša Kaurina, ki Ovidijevo delo razume kot nekaj, kar je skrito v nas in je osebno ter brezčasno.

S predstavo Gluha republika v režiji Andreja Jusa pa si v Lutkovnem gledališču Maribor želijo, da se nikoli ne bi znašli v diktaturi, kot jo je v istoimenski pesnitvi naslikal ukrajinski pesnik Ilya Kaminsky.

Šesta predstava nove sezone nosi naslov Lutkovni zajec in samostanska miš, s sprehodom po gledališču pa bodo najmlajši obiskovalci na nevsiljiv in poetični način, z besedilom Boruta Gombača, spoznali bogato zgodovino nekdanjega minoritskega samostana, v katerem deluje Lutkovno gledališče Maribor. Predstavo je režirala Nika Bezeljak.

Poleg šestih premier bodo v prihajajoči lutkovni sezoni še ponovitve več kot 20 predstav iz preteklih sezon in spremljevalni program. Abonmaji za sezono so manj obsežni kot minula leta, da si bodo abonenti lahko ogledali tudi vse odpadle predstave pretekle sezone.

Med 8. in 11. septembrom v Lutkovnem gledališču Maribor gostijo še 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Na ogled bodo najboljše predstave zadnjih dveh lutkovnih sezon.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice