Foto: Urška Boljkovac/arhiv Kino Šiška
V četrtek, 11. februarja, se je v Kinu Šiška odvil spektakel – predstavitev novega albuma reperja Emkeja.

V prvem delu je Emkej nastopil z beatmakerjem (ustvarjalcem ritma) in producentom Erakom, nato so se predstavili najnovejši člani Emkejeve založbe Wudisban Records.

Koncert je Emkej zaključil udarno – s svojimi Muzičari.

Tudi Emkej naveličan online koncertov

Tako poslušalci kot glasbeniki so se online koncertov že navadili. Ne moremo pa jih enačiti s koncerti, kjer glasbenikom prisluhnemo v živo, smo del skupnosti in neponovljivega vzdušja. Takšne koncerte pogrešajo tudi glasbeniki.

»Občutki online koncertov so sladko-kisli. Želiš si čim več igrati in ohraniti formo. Po drugi strani so online koncerti kot vaje s kamerami. Kamer sem se sicer že navadil. Ni pa niti približno enak občutek, kot če nastopaš pred polno dvorano. Tisto je noro,« pove Emkej.

Ugotavlja, da bo zaradi pandemije koncerte v prihodnje veliko bolj cenil: »Še bolj se bom posvečal vsaki minuti, sekundi na odru. Koncerte bom veliko bolj cenil. V vsakem trenutku koncerta želim biti pri stvari in se zavedati, da je to nekaj, v čemer uživam, kar želim delati.«

Kljub temu pravi, da je na koncertu v Kino Šiška užival, da je zaznal veliko energije. Odsotnosti občinstva ne čuti kot pomankanje zagona na odru. 

»Mi smo se imeli res fajn, pa tudi odzivi so bili nori. Celo jutro mi je zvonil telefon,« je zadovoljno povedal Mariborčan in dodal: »Meni tudi brez občinstva ni problem držati energije in narediti vzdušje. Padem v glasbo. Zraven mene so pubeci, ki res harajo. Ko vidim njihove zadovoljne obraze, so oni moja publika.«

Spektakel v Šiški

V Kinu Šiška je Emkej predstavil novi album Veš kaj bi ti mogo, ki ga je izdal v sodelovanju s producentom Davidom Erakom. Vzdušje preko ekranov je bilo noro.

Koncert se je začel s predstavitvijo albuma, kjer je Emkej repal ob beatih Eraka. Sledil je takoimenovan »Cypher«, kjer so najnovejši člani založbe Wudisban dočakali trenutek slave.

Slovenski reperji Leopold I. (Michael Leopold), Žena (Neža Mihelič), Arne ( Arne Međedović) in Slick (Tomaž Dornik) so za kamerami in mešalnimi mizami presenetili občinstvo in pokazali nekaj novega, nekaj svežega – prihodnost slovenskega repa.

Je njegovo poslanstvo pomagati mladim?

Emkej zadnje čase na svojih koncertih gosti tudi druge izvajalce in daje priložnosti mladim glasbenikom. 

»Sam zmagovat postane tečno, če nimaš tega z nikomer za delit. Če imaš okrog sebe ljudi, ki cenijo, kar narediš za njih, te to motivira. Potem nadaljuješ v tej smeri,« doda Emkej.

Približal se je širšemu občinstvu

V zadnjem obdobju je veliko nastopal z bendom, ki ga poznamo pod imenom Muzičari. Z bendovsko izvedbo pesmi se je Emkej približal širšemu občinstvu.

Nagovarja tudi tiste, ki ne poslušajo repa: »Nastopati z bendom je nekaj čisto drugega, je bolj sonično, bolj glasbeno. S tem soundom pridemo tudi do poslušalcev, ki ne poslušajo rap glasbe. Ker smo bolj glasbeni, dosežemo širšo množico. Poleg tega tudi mi rastemo drug ob drugem. Se motiviramo in se razvijamo. To je vredno največ. Da vsak član živi za glasbo in ustvarja tudi izven tega benda.«

Muzičari

Člani Muzičarjev so Vid Turica (kitara), Žan Hauptman (klaviature), Nace Jordan (bas) in Anže Metod Breskvar (bobni).

Ob tem so tudi Emkejevi prijatelji. »Najprej je pomembno, da so dobri glasbeniki. Ker dosti časa preživim s temi ljudmi, je dobro, če se razumemo, če smo prijatelji. Hitro se opazi, če je nekomu to samo služba in sodeluje zgolj zaradi zaslužka. Mera entuziazma, ki ga fantje pokažejo na vajah, je neprecenljiva. In to je največ vredno,« razmišlja Emkej.

Naslednji album z bendom

Emkej je do sedaj izdal pet albumov. Med njimi še ni albuma, ki bi bil posnet izključno z bendom. Pravi, da tak album sledi kmalu in tega procesa se iskreno veseli: »Naslednji plan je narediti album z Muzičari. Nočem nič drugega, kot to. Zdaj smo se posvetili temu koncertu in plati 'Veš kaj bi ti mogo'. Sledi ustvarjanje z bendom in res komaj čakam.«

Odpiral bo vrata

Emkej je glasbenik po duši. To je način njegovega življenja, je del njega. Je mogoče, da bo na stara leta odložil mikrofon in se posvetil popolnoma drugim stvarem? 

»Dvomim, da bom kadarkoli čisto zares odložil mikrofon. Mislim pa, da naslednjih deset let ne bom mogel držati tempa, ki ga imam zdaj. Takrat bi se rad usmeril v menedžerske vode. Glasbenikom pomagal odpreti kakšna vrata in pospešiti njihov proces do uspeha,« z nasmehom zaključi Emkej.

Emkej je eden izmed redkih, ki kljub svoji slavi ostaja prizemljen. Ostaja zvest sebi in razmišlja s svojo glavo. Je uspeh odraz njegovih osebnih kvalitet?

Starejše novice