Festival Lent 2020 bo! Poletja v mestu izjemoma ne bo odprl, temveč zaključil. Odvijal se bo od 21. do 29. avgusta.

»Prav lahko bi se izgovorili na korono in se pridružili številnim organizatorjem, ki so svoje poletne festivale zaradi težav, ki so jih prinesli pandemija in z njo povezani ukrepi, preprosto odpovedali,« pravijo v Narodnem domu Maribor, ki stoji za vsakoletno izvedbo Festivala Lent

Spored, ki je bil že pripravljen in bi prinesel kar nekaj izjemnih dogodkov in gostovanj, rockovskih velikanov, kot so Bjelo Dugme ali Prljavo Kazalište, vročih jazzovskih imen, kot so Bokanté in Pat Thomas pa Vlatka Stefanovskega in Đorđeta Balaševiča, bi lahko pospravili v predal in prihranili za prihodnje poletje.

»A ga nismo,« pravijo v Narodnem domu Maribor in nadaljujejo: »Ves čas karantene smo vztrajali: Festival bo! Mrzlično smo iskali nove zamisli in rešitve, s pozitivno energijo nagovarjali pokrovitelje in mestne oblasti, v skladu z dogovorjenim prilagajali in spreminjali sporede, jih z vsakim novim ukrepom spet podirali in gradili na novo. Čemu? Odgovor ne bi mogel biti bolj preprost: V Narodnem domu se čutimo dolžne svojemu mestu in someščanom po prestani karanteni povrniti utrip, ki je zaznamoval mariborska poletja skozi zadnja tri desetletja, vse od prvega Festivala Lent. Še posebej po težkih časih, ki so za nami!«

Po mesecih brez kulturnih in drugih prireditev je zato festival v Mariboru še kako potreben, menijo organizatorji: »Kot zahvala za vse, kar so prestali. Da bo sleherni Mariborčan začutili, da mu je njegovo mesto hvaležno. Prav vsakemu od njih, ne glede na starost, okus in preference! Zato festival bo. In zato pri sporedu še toliko bolj stavimo na čim bolj pestro paleto kvalitetnih prireditev vseh zvrsti in žanrov, za vse generacije in okuse.«

»Ker zaradi omejitev zbiranja nismo smeli načrtovati večjih spektaklov in vzpostaviti večjih prizorišč, smo rešitev poiskali v festivalu, kakršnega smo pred desetletji že imeli in so ga Mariborčani sprejeli z odprtimi rokami. Lahko bi rekli, da se Festival Lent 2020 vrača k svojemu izvoru, bistvu, srcu: k Dravi, k intimnejšim prizoriščem in butični ponudbi – torej k vsemu, kar je Festival Lent vse od nostalgičnih začetkov pred več kot tremi desetletji oddvojilo od podobnih, a zgolj komercialno usmerjenih festivalov,« pojasnjujejo.

Festival Lent 2020 bo torej spet festival v mestu, za mesto, za someščane, za Mariborčane: »Skromnejši, a kvaliteten, pristen in iskren!« Prednost pri snovanju programov so namreč dajali domačim ustvarjalcem in tako v skladu s poslanstvom Narodnega doma Maribor skušali na najboljši način pomagati kulturno-umetniškemu sektorju, saj sodi med tiste, ki jih je kriza najhuje prizadela. 

Kljub temu ne bo manjkalo velikih imen, tudi zvezdniških!

Omenimo kultne rockovske zvezdnike Siddharto, pa legendarne Lačni Franz, Perota Lovšina, Vlada Kreslina, Elvis Jackson in Dan D, priljubljene Papir in Simpatico, odštekane Terra Pop ... Mariborske glasbene barve bosta med drugim branila Vasko Atanasovski in Bilbi

Če bo zdravstvena slika ostala ugodna pa se obeta tudi nekaj glasbenih gostov iz tujine, med njimi srbski alternativci S.A.R.S., pa cela vrsta jazzovskih prvokategornikov, kot so skandinavski zvezdniki Rymden, nizozemski saksofonist Yuri Honing s svojo zasedbo Wired Paradise, pa udarni trio Aly Keïta (balafon, glas), Jan Galega Brönnimann (bas klarinet, tolkala) in Lucas Niggli (bobni, tolkala) ter Damir Imamović, ki je svet obnorel z izvirno, jazzovsko obarvano interpretacijo sevdaha.

Za smeh bodo znova poskrbeli stand-up komiki, med katerimi omenimo Lucijo Čirovič in Tadeja Toša in trojček uspešnic Amaterji, Tako ti je mala in Erotika po Emeršiču. Najmlajši bodo uživali ob otroškem programu v Vetrinjskem dvoru, kjer bodo na sporedu tako dramske in lutkovne predstave (Pavliha, Živ Žav, Doktor sreča, Pika v čarovniški šoli) kot glasbeni dogodki z Damjano Golavšek, Romano Kranjčan ali Melito Osojnik.

Ustvarjalno pa bodo najmlajši čas preživljali v Art Kampu, kjer pripravljajo pester nabor delavnic, plesnih predstav in koncertov. Mednarodni folklorni festival Folkart je eden tistih segmentov Festivala Lent, ki ga je korona najbolj oklestila. Obetali so se nam vroči ritmi Brazilije, očarljiva, starodavna Južna Koreja, Šrilanka in Nova Zelandija. Vse te vrhunske skupine so pred pandemijo že potrdile prihod na Folkart. Letos pa bodo gostovanja skupin iz daljnih dežel nadomestili folkloristi iz domovine (AFS Študent, FS Tine Rožanc), iz Hrvaške, Češke, Bolgarije, Madžarske in Španije.

Tudi na ljubitelje športa niso pozabili. Najspektakularnejši športni dogodek bodo zagotovo skoki s Starega mostu, novost, ki bo zagotovo pritegnila številne gledalce pa regata osmercev. 

Na promenadi ob Dravi bodo svoje mesto ponovno našli najboljši slovenski chefi. Festival Sladolent se je med njimi že uveljavil kot ena najboljših kulinaričnih prireditev pri nas – dokaz te trditve je ob izjemnem obisku tudi podatek, da so na njem že gostili prav vse z Michelinovo zvezdico nagrajene slovenske chefe.

Kljub izvedbi festivala v avgustu pa poletje v mestu ne bo pusto. Poskrbeli bodo namreč za pestro predfestivalsko dogajanje, v okviru katerega bo v parku vsak vikend potekal Art kamp, na ulicah in mestnih trgih pa načrtujejo izvedbo koncertov v sklopu priljubljenega cikla Pozor! Muzika na cesti.

Čez poletje se bodo prav tako odvijale prireditve sklopa Živa dvorišča, ki letos slavi 10. obletnico ter številne akcije in programi zavoda GT22, katerih namen je prav tako podpreti lokalne ustvarjalce in producente.

»Ker je skrb za zdravje naših obiskovalcev in izvajalcev na prvem mestu, vseskozi pozorno spremljamo poročila in priporočila stroke. V skladu z opozorili in ukrepi bomo program prilagajali oziroma v primeru ponovnih prepovedi zbiranja prireditve tudi odpovedali,« dodajajo.

Več o Festivalu Lent tukaj.

Komentarji (1)

Tonires (ni preverjeno)

To je letos res potrebno! Druženje na koncertih in nastopajoči iz držav na rdečem seznamu. Folklorne skupine, ste znoreli. Tam se virus najbolj širi. Upam, da tega cirkusa letos v Mariboru ne bo. Že brez tega se bo virus širil. Takrat pa bodo v Maribor prišli ljudje iz vseh vetrov. Ali bodo vsi v karanteni in testirani?

Starejše novice