Foto: Nika Škrilec
Pokrajinski muzej Maribor je pripravil pester program ob 120-letnici delovanja.

V letu 2023 praznuje Pokrajinski muzej Maribor 120-letnico svojega delovanja, kar bo obeležil s številnimi dogodki in prireditvami skozi celo leto.

Vrhunec dogajanja bo otvoritev občasne razstave in izdaja obsežne monografije, na katerih bodo izpostavljene zgodbe o 120 predmetih iz območij, ki jih pokriva Pokrajinski muzej Maribor.

Grajski vas gledajo

Pestro dogajanje se bo odvijalo skozi celo leto. Pozornost že zbuja instalacija Grajski vas gledajo, ki je umeščena ob okna baročnega stopnišča, kamor so postavljeni najbolj prezentni kosi iz zbirke oblačilne kulture.

Muzejska svetovalka Nives Cviki je dejala: »V vseh mimoidočih želimo vzbuditi pozornost, da se zamislijo o tem, kaj se dogaja za našimi zidovi in vzbuditi neko iskro zanimanja.«

8. februarja bo na Trgu svobode na ogled postavljena panojska razstava, na kateri bodo izpostavljeni nekateri predmeti iz 18 zbirk, ki so posebej izpovedni zaradi funkcije, ki so jo nekoč opravljali, zaradi umetniškega izraza, zaradi pričevanja o načinu življenja, delovanja in bivanja ljudi tega področja. 

Gremo mi na svoje

V marcu se bo začel projekt Gremo mi na svoje. Projekt se bo začel z skupno uvodno mizo, pri kateri bodo sodelovali gostitelj Pokrajinskega muzeja Maribor, Pokrajinski arhiv Maribor, Umetnostna galerija Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor, Sinagoga Maribor, Muzej Narodne osvoboditve in Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Maribor.

Na okrogli mizi bodo ovrednotili samostojno delovanje institucij ter njihovo vlogo in pomen v kulturnem življenju Podravja.

Vrhunec praznovanja 120-letnice delovanja bo v decembru. Takrat bo odprta začasna razstava z delovnim naslovom Osvetljenih 120, ob njej bo izšla še obsežna poljudnoznanstvena monografija, na kateri bo izpostavljenih 120 predmetov Podravja, Pohorja in Kozjaka ter Slovenskih goric. 

Deset let Meseca mode v muzeju

Muzejski svetovalec Oskar Habjanič je dodal, da bo publikacijo zasnovala historična pripoved od prazgodovine do danes. Izpostavil je tudi, da prav tako sodelujejo s Strojno fakulteto Univerze v Mariboru, saj bodo skenirali posamezne predmete, ki bodo potem predstavljeni v virtualni obliki. 

V tem letu beleži Pokrajinski muzej Maribor tudi desetletnico projekta Mesec mode v muzeju. Projekt izpostavlja zbirko oblačilne kulture, ki sodi med najpomembnejše muzejske zbirke v Sloveniji.

V letu 2023 bo Mesec mode v muzeju posvečen športu, kjer bo predstavljen historični vidik športnih oblačil.

Višja kustosinja Maja Hren Brvar je dejala: »V zbirkah oblačilne kulture bomo na začasni razstavi predstavili predmete športne dediščine. Tematiko bomo predstavili iz historičnega konteksta, kot tudi iz sodobnega.«

Nika Škrilec

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice