Zborovski BUM je dogodek, namenjen množičnemu petju otrok večglasnih šolskih pevskih zborov ter druženju otrok z ljubeznijo do petja in glasbe.

Dogodek Zborovski BUM je nastal pod okriljem Zavoda RS za šolstvo in strokovnim vodenjem dr. Inge Breznik, s ciljem po dvigu kakovosti dela na področju večglasnega šolskega mladinskega zborovskega petja ter z namenom iskanja novih načinov motivacije otrok za zborovsko petje.

Prvi Bum se je odvil leta 2012 na Trgu Leona Štuklja, kjer je sodelovalo 1500 otrok iz 36 osnovnih šol štajerske regije. Leto kasneje se je dogodek razširil na nacionalno raven in privabil vse več otrok. Pet let kasneje je dogodek napolnil skoraj polovico stadiona Ljudski vrt.

Operna tematika tujih in domačih skladateljev

Ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko dirigenta Simona Krečiča je danes v Ljudskem vrtu pelo okoli 5500 pevcev mladinskih šolskih pevskih zborov iz 180-ih slovenskih osnovnih šol ter priznani operni pevci opernega ansambla SNG Maribor; sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, altistka Irena Petkova, tenorist Martin Sušnik in baritonist Jaki Jurgec.

Osnovnošolci so peli odlomke iz oper Carmen, Hoffmanovih pripovedk, Verdijevega Nabucca, Napitnico iz Traviate, Mozartove Čarobne piščali, Figara ter Pesem kostanjev iz Firštovega najnovejšega muzikala Veronika Deseniška.

Organizatorji so povedali, da z Zborovskim bumom dvigujejo nivo zborovskega petja, izgrajujejo materijo, kar poemni večglasno petje in dvigovanje višin. Povedo še, da ne gre zgolj za velik dogodek, saj je v ozadju vzgojno-izobraževalni koncept, v ospredju pa slovenska kultura in jezik.

Jasno je tudi, da je takšna prireditev izjemnega pomena tudi za popularizacijo opere, predvsem pa za dvig zavesti o slovenski kulturi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice