Obeležujemo svetovni dan knjige. V društvu za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček ob tem pozivajo, da postanete del mednarodne 'BookCrossing' izmenjava oziroma mreže potujočih knjig.

Vključite se lahko kljub covid-19 epidemiji - ali pa ravno zaradi nje. 'BookCrossing' izmenjava je v tujini znana že od leta 2001, ko je Ron Hornfeld svetu predstavil idejo sveta kot potovalne knjižnice. 

Društvo za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček se je temu gibanju priključilo leta 2013, od takrat pa se v društvu trudijo aktivno širiti samo idejo tega projekta. Ta je ponovno spomniti ljudi na čedalje bolj izgubljeno tiskano besedo. 

V 'BookCrossing' izmenjavi gre za to, da knjigo pustite na javnem mestu ali na za to pripravljenih in registriranih 'BookCrossing' točkah, s tem pa knjige potujejo iz rok v roke, nazaj med ljudi. Najdaljša pot knjige je bila na Madagaskar, pogosto pa knjige iz 'BookCrossing' police na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pristanejo tudi iz ZDA, Španije ali Avstralije.

Kako začeti?

1. Pospravite polico s knjigami.

2. Izberite knjigo ali več njih. Zagotovo imate doma knjige, ki jih ne boste več prebrali. Knjiga pa živi le z branjem.

3. Knjigo označite. Označite jo po spodnji povezavi, tako ji boste lahko sledili, kje potuje. Ne boste verjeli ... Ena izmed Humanitarčkovih je pristala celo na Madagaskarju, nekaj v Moskvi, pogosto pa menjajo kraje po Sloveniji. Humanitarčkove izkušnje kažejo, da je najboljše knjige označiti, tako se izognete preprodaji. 

Vsa navodila tukaj.

4. Izpustite jo v svet. Naj potuje knjiga - če mi ne moremo. Zapakirate jo lahko tudi v običajo 'zip vrečko' in nanjo napišete 'vzemi me', 'čakam bralca' ali podobno. 

V Mariboru lahko oddate ali si izposodite knjigo na naslednjih točkah: Time to shop v mariborskem UKC, poličke v avli kirurške stolpnice UKC, Zdravstveni zavod Flis, Kavarna Nana, Ambulanta za osebe brez zdravstvenega zavarovanja Karitas, Zavetišče za brezdomce v Ljubljanski ulici, Hiša Zahir, študentsko naselje pri UŠC - telefonska govorilnica, klop pred UKM, avtobusno postajališče Kamnica (pred župniščem), avla RTV centra Maribor, Bistro Arty, Route66, Slomškov trg - telefonska govorilnica, pri Pivnici Alf, stara lokomotiva na železniški postaji.

Starejše novice