Mednarodni festival računalniških umetnosti združuje umetnost z digitalizirano dobo.

V Mariboru je na prikaz in prisluh ustvarjena intermedijska platforma, na kateri so umetniki in računalničarji ali pa združeni umetniki z računalniško žilico prikazali, na kakšen način se razvija umetnost in kako jo lahko nadgradimo. Tako so se sinhronizirali in usmerili v razvoj interesa, kakšnega si delijo. 

Mednarodni festival računalniške umetnosti deluje in ustvarja že od leta 1995, saj želijo povezati umetnost, znanost in tehnologijo na eksemplaričnem interdisciplinarnem in intermedijskem povezovanju. Pravzaprav je omenjeni festival pri nas pričel – bolj ponudil uvid ostalim ljubiteljem raznovrstne umetnosti – z vnosom elektronike v umetnost in sedaj, ko poteka že 23. izvedba, smo dobili zopet nekaj popolnoma novega. Pod imenom Zaupanje.2 so pripravili opazovalce, obiskovalce in pravzaprav večkrat predvsem poslušalce, da vzpostavijo določen odnos do videnega oziroma slišanega.

Kaj ponuja festival?

Gre za raznovrstnost umetnin, kjer se združijo različna znanja in interesi. Slišali smo lahko radijske frekvence, ki jih je sproduciral Zavod za procesiranje sodobnih umetnosti – od subtilne do agresivne zvočne energije, videli spletni radijski program in različne medijske postaje, pregledali kar nekaj filmskih posredno družbenokritičnih posnetkov, preizkusili kar nekaj naprav, ki so obiskovalcem ponujene, da jih preizkusijo in doživijo tisto izkušnjo, h kateri se nagibajo ustvarjajoči avtorji. 

Performansi, razstave, predavanja in poučevanja – zakaj in predvsem kako. Ali vizualne ali zvočne inštalacije, združeni avdiovizualni performansi, podatkovne vizualizacije, odprte kompozicije, vpliv digitalizacije na kulturo in politiko, vizualne stimulacije, takšne ali drugačne refleksije ustvarjajočega ali pa opazujočega. Obiskovalec tega spektra galerij se mora pripraviti, da se je umetnost razvila, digitalizirala in degradirala znane oblike, se dvignila nad njihovimi ostanki in napravila nekaj, kar je moralo stopiti v korak s hitro bežečim in razvijajočim se časom, spremenjeno družbeno strukturo in njenimi potrebami. 

Kot pravijo organizatorji: »Zaupanje.2 kot že 23. edicija Mednarodnega festivala računalniških umetnosti ali krajše MFRU-ja preizprašuje in analizira razumevanje, stopnjo in načine zaupanja nacionalne, slovenske intermedijske platforme na eni strani in dekonstruira ter kontemplira kakšna, kje in čemu računalniška umetnost danes oziroma kako, koga in s čim računalnik deluje, vzpostavlja, deli, obstaja.«

Do 18. oktobra še ostaja na ulicah/v galerijah

Festival ostaja na ulicah oziroma v galerijah še do 18. oktobra, nato pa bodo sledili tako imenovani po-festivalski dogodki v sledečih mesecih, locira pa se po več mikro in makro lokacijah, galerijah – od Židovskega trga (Fotogalerija Stolp, Media Nox, Galerija Dlum) do GT22, Koroške ulice (Galerija K18, Centralna postaja, Kulturni inkubator, Gramofonoteka) in Trga Leona Štuklja (UGM Studio). S predstavami, delavnicami in pogovori so priključeni tudi Salon uporabnih umetnosti, Glas podzemlja, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, SERŠ Srednja elektro-računalniška šola SERŠ Maribor. 

Da festival lahko poimenujemo »mednarodni«, utemeljuje zagotovo stvaritev internacionalne mreže, na kateri so se povezali, kot dodatek pa dodali skupinsko razstavo ženske digitalne platforme in mednarodne skupnosti, ki letos praznuje že 20 let, Faces. Pozabiti pa ne smemo na zvočno postavitev, dunajski projekt Tonspur.at v pasaži med Rotovškim in Glavnim trgom, ki v času festivala trikrat zamenja svojo vsebino, z namenom, da »obiskovalcem festivala ponovno ponudi zanimiv pogled v živi zvočni prostor v središču mesta«.

Kot narekuje festival, so v znamenju »nacionalnega zaupanja« stopili v sodelovanje s ključnimi intermedijskimi in računalniško-umetniškimi institucijami v Sloveniji: Aksioma, Atol + rx:tx, Galerija Kapelica / Kapelica Gallery + Sonoretum, Zavod uho; oko, Cirkulacija2 + Trivia, Cona + radioCona, RAMPALab, Zavod 404, KreatorLAB, MOTA - Museum of Transitory Art, Pixxelpoint, ČIPke, Pharmafabrik Recordings, kamizdat.si, MSUM+MG, UGM.

Mariborski štipendisti doprinesli k razvoju

Prav tako pa so v GT22 predstavili svoj doprinos k računalniško-umetniškem razvoju tudi študentski štipendisti MFRU-ja s Pedagoške fakultete Maribor, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor, Akademije za likovne umetnosti in oblikovanje Ljubljana ter Akademije umetnosti Nova Gorica.

FOTO: Nina Katarina Bračko

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice