V Mariboru bodo otvorili razstavo, ki trka na srce človeštva.

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor, ki letos praznuje 65-letnico, bodo jutri, ob 18.00, otvorili razstavo z naslovom Ste me hoteli videti strto? Muzej človekovih pravic.

Ker se še zmeraj kršijo osnovne človekove pravice

Generalna skupščina Združenih narodov je 10. decembra 1948 sprejela in razglasila splošno deklaracijo o človekovih pravicah, ki naj bi bila skupen ideal vseh narodov ‒ a kljub temu so bile ljudem človekove pravice kršene.

Kršenje pravic in svoboščin se dogaja na vsakem koraku, zato je treba tovrstne spodbude podpreti in ozaveščati vse generacije, predvsem mlade, sploh če sledimo modrosti »na mladih svet stoji«. 

Ideja se je porodila …

Kot je bilo sporočeno, je ideja za razstavo vzniknila pri koordinatorici razstave in direktorici Muzeja grada Zagreb Aleksandri Berberih Slana.

Razstava je projekt 20 slovenskih in hrvaških avtorjev, opremljena pa je s teksti, fotografijami in predmeti, ki prikazujejo človekove pravice, v različnih obdobjih ljudem odvzete. Razstavo bo odprl ustavni sodnik Rajko Knez.

Avtorji besedil navajajo posamezne člene deklaracije ter hkrati občinstvu približujejo osebne zgodbe trpečih ljudi. 

Usode žensk, ki so bile zaznamovane zaradi želje po delu, begunci, pregnani iz lastnih domov, istospolno usmerjeni ljudje in vsi tisti, ki so bili iz kakršnega koli razloga izključeni iz skupnosti, diskriminirani … predstavljene so zgodbe posameznikov, katerim so bile kršene osnovne človeške pravice.

In prav je, da se opominja na to.

Starejše novice