FOTO: Mediaspeed
Celjsko gledališče je sporočilo, da bo podalo kazensko ovadbo zoper režiserja in igralca Borisa Kobala zaradi pridobitve večje premoženjske koristi na podlagi komedije Profesionalci espe, ki je plagiat.

Izkazalo se je, da je komedija, ki jo je Boris Kobal poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo, prevod dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja.

Predstavo so umaknili s sporeda in z zadevo seznanili zakonite zastopnike avtorskih pravic Alda Nicolaja, s katerimi zdaj urejajo obveznosti iz naslova avtorskih pravic. Razmere v celjskem gledališču po razkritju plagiata je Tina Kosi, upravnica gledališča, označila za izredne.

Partljič: Kako malo zadovoljstva bi imel, če bi komedijo prepisal

Kot je za Mariborinfo dejal mariborski pisatelj, dramatik in komediograf Tone Partljič, gre za nečastno dejanje, ki »je bilo njemu povsem nepotrebno«. »Sam pišem komedije, kot veste, in prvo, kar pomislim je, kako sem srečen, ko ustvarim eno komedijo in se mi zdi, da se mi je posrečila, in kako mali občutek zadovoljstva bi imel, če bi jo prepisal,« komentira Partljič.

»Ne želim biti niti sodnik niti obtoževalec, ampak je zadeva nekoliko bolj nefer, kot se zdi na prvi pogled. On je bil dolgo časa umetniški vodja gledališča in je moral ščititi zakonitost in avtorje, tudi mene, ki me je dal dvakrat ali trikrat na repertoar. Moral bi vedeti, da se tako ne dela. Obenem je tako komedijo poslal na nagradni natečaj, kar je precej nefer do konkurentov, ki so tudi njegovi prijatelji,« meni vsesplošno usmerjen avtor z izjemno širokim opusom.

V komediji se nekatere teme ponavljajo znova in znova

A kot pravi Partljič, je na mestu, da nekoliko »zrelativizira ta gnev«, ki je nastopil: »Kobal je zrežiral zelo veliko komedij zelo dobro, je javni nastopač, kot vidite, napisal je tudi eno odlično komedijo. Žal, zdaj bo neke vrste sum padel tudi na tisto njegovo odlično Afriko. Naredil je marsikaj dobrega za slovensko komedijo in si po enem takem dejanju ne zasluži samo obsojanja, treba mu je tudi priznati, kaj je doslej naredil.«

Profesionalci espe je komedija o družini poklicnih hudodelcev, ki jo sestavljajo oče, upokojeni ropar in morilec, ki zaradi lesene noge ni več aktiven v poslu, je pa oče iz ozadja, mama, ki vodi finančni in gospodinjski sektor, sin Jure, ki je zdaj postal spiritus agens in movens zločinskih pohodov, in njegova partnerka Bejbi, ki spričo obilnega ozadja bolj kot kaj drugega skrbi za sinovo seksualno zadovoljstvo.

Družina se odloči ugrabiti ženo bogatega poslovneža Hohšteterja, s katero namerava podjetje izsiljevati in si pridobiti precej denarja. Izkaže se, da je sin ugrabil napačno žensko, ob tem pa je kot kolateralna škoda preminil tudi neki naključni menih. Ko se ugrabljenka zbudi iz omame in se izkaže, da ni prava oseba, temveč le tajnica tajkunskega podjetja, sklenejo, da se je morajo zaradi potencialnega izdajstva obvezno znebiti.

Nato se zgodi duhovit obrat. Sosed, ki jih ves čas moti z obiski, se spet prikaže pred vrati in razkrije veliko potegavščino. Sosed in družina nato združijo moči, ustanovijo firmo Profesionalci espe in se podajo v skupen posel, dobiček pa si bodo pravično delili, so vsebino igre povzeli v celjskem gledališču.

»Zlasti v komediji se nam avtorjem zdi, da se nekatere teme ponavljajo. Recimo komedijo o skopuhu je napisal antični, rimski dramatik, napisal jo je Molière, pa Marin Držić, pogosto se isti motivi ponavljajo,« pojasnjuje Partljič in naniza še en primer:

»V času, ko je Shakespeare napisal Hamleta, so v Londonu nekaj let prej uprizarjali drugega Hamleta - dva sta ga napisala, Anglež in Danec. Shakespeare pa ga je pa prevzel in napisal veliko boljše in umetniško, tako da je ostal njegov. Takrat ni bilo zakona o avtorskih pravicah.«

»Sem preveč srečen, če kaj naredim. Saj tudi vi ne bi bili srečni, če bi nekoga prosili, naj vam otroka naredi, potem pa bi ga vi okoli kazali, kot svojega,« pristavi. 

Starejše novice