Foto: Almira Ćatović
Teden Afrike poteka v mariborskem Mestnem parku in Vetrinjskem dvoru od 21. do 29. avgusta, s četrtkom, 26. avgusta pa se je pričelo tudi osrednje dogajanje.

»Leta 2019 smo organizirali enodnevni dogodek ob dnevu Afrike, ki je 25. maja. Letos smo hoteli narediti dvodnevni dogodek, ampak se je razlezlo čez cel teden, ker je bil tako velik interes za sodelovanje. Za kar smo res veseli,« je dejala Dalanda Diallo, pobudnica in organizatorka dogodka.

V Maribor se je preselila pred desetimi leti. Tukaj ima družino in pravi, da ni razmišljala o tem, da bi v Mariboru kaj organizirala, je pa vedno hodila v Ljubljano in tam ustvarjala.

Ko je v Mariboru spoznala dekleta, s katerimi se je tedensko dobivala, skupaj so namreč pele afriške pesmi in ustvarjale, je posledično nastala tudi ideja o dogodku. Tako je predlani nastal Dan Afrike, ki pa so ga letos nadgradil v Teden Afrike

»Namen dogodka je pokazati Afriko v svoji raznolikosti, saj je v medijih in literaturi prikazana zelo enoplastno. Zaradi kolonializma in drugih družbeno političnih razlogov je situacija takšna, kot je, pa tudi ta ne drži za celotno Afriko. Preveč jo gledamo kot eno samo državo, kar ni, ampak je zgodba 54 različnih držav, ki se kot mozaik združuje v celoto,« meni Dalanda, ki želi s Tednom Afrike prispevati h graditvi medkulturnega dialoga, razbijanju stereotipov in spodbujanju sožitja bivanja različnih svetov. 

Pri tem pa izpostavlja tudi osebno izkušnjo. Je potomka afriških korenin, mama je Slovenka, oče iz Gvineje, ki je v času Jugoslavije prišel kot študent.

Posebej so ji v spominu ostali kulturni dogodki pod okriljem Društva afriških študentov, ki so enkrat na leto organizirali dogodek v Cankarjevem domu.

To je bil takrat zanjo edini stik z Afriko in pri tem izpostavlja pomembnost za odraščajočega otroka, da ima stik, vtis in povezanost, saj na ta način otrok gradi tudi pozitivno samopodobo.

Poletni otroški tabor

V sklopu preddogodkov je prvič potekal tudi Poletni otroški tabor, namenjen otrokom z afriškimi koreninami kot tudi vsem ostalim otrokom od 6. do 12. leta starosti. Otroci so preko druženja, igre in ustvarjalnih delavnic gradili nova prijateljstva.

»Prijavilo se je 18 otrok, od tega je bilo 13 z afriškimi koreninami,« pravi Sabina Banič Boakai, vodja projekta AFROskop, ki pri tem izpostavlja pomembnost ne samo učenja o Afriki, ampak o graditvi pozitivnega odnosa otrok do Afrike. 

Osrednje dogajanje Tedna Afrike

V sodelovanju s Tednom Afrike se je odvijal mednarodni glasbeni festival Maribum Afriqui 2021, kjer je med drugim nastopil tudi Sekou Kouyate – gvinejski virtuoz na kori in Mamadou Diabate – mojster balafona iz Burkine Faso.

Osrednje dogajanje se je začelo v četrtek, 26. avgusta, z uradno otvoritvijo v Vetrinjskem dvoru. Vse do 29. avgusta so na voljo številne delavnice za otroke, predavanja, okrogle mize, pripovedovanja zgodb, pesmi, spoznavanja plesov in afriške glasbe, ogledi filmov.

V Vetrinjskem dvoru pa je v popoldanskem času možno poskusiti slastne jedi iz Zimbabveja, Nigerije in Tunizije.

Celoten program si lahko ogledate tukaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice