V urbanem vrtu Hotela Maribor, Garden Rooms na Vojašniškem trgu v Mariboru je popoldne potekala slavnostna zasaditev cepiča Stare trte.

Grozdje Stare trte, sorte žametovka ali modra kavčina, je eno izmed najstarejših udomačenih žlahtnih vinskih sort na Slovenskem.

»Kot ponosni lastniki cepljenke Stare trte smo si zaradi njene neprecenljive vrednosti in odgovornosti vzeli čas za premislek, kam zasaditi to žlahtno rastlino, ki smo jo v dar s strani mesta Maribor prejeli lansko leto. Odločili smo se, da bo dragoceni cepič svoje korenine poganjal na čarobnem vrtu Hotela Maribor, Garden Rooms, ki se skriva na enem najstarejših srednjeveških trgov v mestu. Kot prebivalci Maribora, ponudniki hotelskih namestitev in v znak povezovanja, odprtosti ter odgovornosti do mesta, si želimo kulturo, tradicijo in posebnosti našega mesta ponesti v svet. To pa lahko storimo preko številnih vtisov, ki jih naši gostje odnesejo s seboj,« sta Katja Arsenovič in Boštjan Hedžet iz Galerije Gosposka dejala ob slavnostni zasaditvi cepiča Stare trte.

Zasaditev žlahtne cepljenke je potekala pod strokovnim očesom mestnega viničarja Stanislava Kocutarja, ki bo nad cepičem tudi prevzel skrbništvo do prve trgatve. Poudaril je pomembnost znamenitosti Stare trte v vlogi povezovanja našega mesta z drugimi kulturami in ostalimi mesti.

Dogodka so se udeležili tudi predstavniki Hotela Maribor, mariborska vinska kraljica Ana Protner in vinski konvent Svetega Urbana Maribor. Uradnemu delu dogodka je sledilo prijetno druženje ob pogostitvi.

»Naj otrok naše najstarejše vinske dame uspeva v zavetju teh zidov s pomočjo skrbne roke njenega gospodarja. In naj se glas o njej in njenih potomcih, o našem mestu in njegovih vinih ponese v širne daljave.«

Ana Protner, vinska kraljica

Zgodba o Stari trti je zgodba o neverjetni trdoživosti, vztrajnosti in volji po preživetju

Stara trta je zaščitena kot naravni spomenik in je pomemben simbol Maribora ter vinorodne Slovenije. Častitljivo starost žametne črnine na mariborskem Lentu so znanstveno dokazali že leta 1972. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo (več kot 400 let) vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove.

Tako je Stara trta tudi edina rastlina, ki ima lasten muzej v Hiši Stare trte. Danes potomke Stare trte rastejo na skoraj vseh kontinentih in po številnih krajih v Sloveniji, poudarjajo v Zavodu za turizem Maribor - Pohorje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice