Rudi Uran je mariborski režiser, slikar in fotograf, ki svoje življenje posveča neodvisni produkciji. Kmalu se obeta premiera novega glasbenega dokumentarnega filma, ki je plod njegovega trdega enoletnega dela.

Rudi Uran je bil že v svojem otroštvu zaljubljen v film in ravno tako v risanje. Svojo ljubezen je najprej usmeril v slikarstvo, v 90. letih, ko so na svet pokukale prve digitalne kamere in se tudi pocenile, pa je presedlal na film.

»Takrat je prišel ta 'bum', ogromno ljudi si je lahko privoščilo kamere in začel se je pohod tako imenovane neodvisne produkcije, kjer smo si lahko pač ljudje, ki nismo bili v tistem peskovniku, kjer je bil denar namenjen temu, začeli ustvarjati filme,« pravi Uran. 

Od dokumentarca o Tabujih do Sokijevega projekta 20za20

»Zdaj trenutno se ukvarjam s Tabuji, smo ravno končali s snemanjem in smo tik pred premiero. Sem pa tudi sredi produkcije filma o Marku Soršaku Sokiju 20za20, ki bo nekje v tem času prihodnje leto na ogled. Grem iz enega projekta v drugega. To je tudi moj princip dela, ko sem z enim projektom že na koncu, sem hkrati že v delu drugega projekta. Nekako ne morem biti pri miru, res pa je, da moram zbrati vso to koncentracijo, da vsaj en projekt končam tako, kot je treba. Zdaj sem sfiniširal film Zgodba za jutri o Tabujih,« pripoveduje.

Večina dokumentarcev, na katerih dela, mu vzamejo precej časa. Za vsak glasbeni dokumentarni film si vzame približno leto oziroma leto in pol časa, je pa odvisno od tega, kakšen glasbeni dokumentarec bo. 

Število oboževalcev ni pogojeno s številom obiskovalcev v kinu

»Film je gledljiv, zanimiv, ima dobro glasbeno podlago, sam pa sem naredil korak dlje v tem dokumentarnem filmu. Bomo pa videli, ker zgodovina me uči, da ni nujno, da ima bend dosti 'fanov', da bo potem tudi dosti gledalcev v kinu. Želim si, glede na to, da je Maribor tudi njihovo mesto in imajo vedno dobro obiskane koncerte, da bo tudi premiera dobro obiskana, predvsem zato, ker bo bend tukaj in bodo tudi odigrali nekaj komadov in se slikali s svojimi oboževalci,« pojasni.

Uran je spregovoril tudi o prihodnosti kina, ali mesto Maribor dojema kot filmsko mesto in ali je res, da so dokumentarni filmi med slovenskimi glasbeniki vse bolj priljubljeni. Na koncu smo se dotaknili tudi tematike o prihajajočem dokumentarnem filmu o Tabujih in kakšna presenečenja čakajo gledalce. 

Več pa v priloženem video intervjuju. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice