V Mariboru se je tretje leto zapored pričel glasbeni festival z družbeno angažirano noto. S poudarkom tako na enakosti kot tudi enotnosti, je svoj štart obeležil v petek, 6. septembra, in bo potek nadaljeval vse do 22. septembra.

Organizatorji Kulturno umetniško društvo Coda, skupaj s soorganizatorji AGD Gustaf, Društvom Indijanez, društvom Solar Pulse in Kudom SOS, ob podpori neodvisnih prizorišč urbane kulture pripravljajo koncertne dogodke, pogovore in mestne intervencije.

Predstavljajo avtorsko glasbeno ustvarjanje aktivnih glasbenih skupin, glasbenic in glasbenikov, kot tudi drugih umetnikov, ki pomembno sooblikujejo in soustvarjajo mariborsko (in širšo) kulturno umetniško sceno. 

V Mariboru sedemnajst dni festivala na enajstih prizoriščih

Ideja o festivalu enakosti v mariborski glasbeni atmosferi je zrasla iz dejstva, da je na mariborski glasbeni sceni, ki vključuje okoli 100 glasbenih skupin in solističnih glasbenikov, izrazito manjša prisotnost 'muzičark' naproti 'muzičarjem'. Mariborski akterji ocenjujejo to razmerje s 30 odstotki glasbenic in 70 odstotki glasbenikov.

Prvo izvedbo je glasbeni festival enakosti doživel leta 2017, v treh dneh in na (enem) prizorišču v MC Pekarni. Z načelom kulturnega vključevanja in širjenja števila nastopajočih in obiskovalcev je festival suvereno tlakoval pot v drugo leto, 2018, takrat s 15-dnevnim programom in desetimi mariborskimi prizorišči. Letos stopa še korak dlje s sedemnajstimi festivalskimi dnevi, enajstimi prizorišči in tremi mesti izvedbe - zraven Maribora še na Ptuju in v Murski Soboti.

»S festivalom enakosti skozi glasbo, kot glavno aktivnostjo kulturno-umetniške in družbeno angažirane pobude, vzpostavljamo poligon za večjo izpostavljenost žensk na mariborski glasbeni sceni in krepimo ustvarjalno in družbeno senzibilnost mesta. Soustvarjamo Maribor, ki se bolj zaveda svojih kreativnih potencialov in z vključevanjem številnih sodelujočih (od izvajalcev, podpornikov, prostovoljcev, do publike same) združuje meščane z namenom krepitve njihove kulturne ravni in kulturnih perspektiv, z ustvarjanjem skupnega duha in občutka pripadnosti. Festivalu namreč prav obiskovalci dajejo značaj in - ne da bi se sploh zavedali - izpolnjujejo njegovo najširše poslanstvo.«

Skuštrane in bradati

Festivalska prizorišča v Mariboru vključujejo Hišo Zahir, Urban Garden, Pekarno MC, GT22, kavarno Piaf, Jazz Club Satchmo, Dvorano Gustaf Pekarna, Vetrinjski dvor, prav tako pa tudi trge in ulice.

Spored in urnik festivala se nahaja na uradni spletni strani Skuštrank in Bradatcev.

 

People have the power!

Patty Smith

Komentarji (1)

Bradati umetniki (ni preverjeno)

Bratoslavci!

Starejše novice