Slika je simbolična.
V Maribor se bo po letu premora vrača glasbeni festival z družbeno angažirano noto. Festival Skuštrane in bradati 2021 bo nagovarjal problematiko neenakomerne razporejenosti med spoloma na glasbeni sceni.

V sredo, 25. avgusta, se bo z nežnim duetom ELYSIAN odprla 4. izvedba festivala Skuštrane in bradati, glasbenega festivala z družbeno angažirano noto.

Po ocenah mariborskih aktivnih in pasivnih udeležencev v glasbenih sferah, je na mariborski glasbeni sceni razporejenost po spolu od 20 do 30 odstotkov žensk v primerjavi s preostankom moških.

»Odstotki so preslikava globalne slike in tematike, ki ni zgolj mariborska specifika,« pravijo organizatorji.

S festivalom Skuštrane in bradati zato nagovarjajo problematiko neenakomerne razporejenosti med spoloma na glasbeni sceni in četrtič nadaljujejo z družbeno angažiranimi aktivnostmi ter javnim diskurzom pobude enakosti na mariborski in širši glasbeni sceni. 

Festival Skuštrane in bradati ni ženski glasbeni festival, je festival, ki se trudi doseči sinergijo obeh spolov za doseganje maksimalnih možnih rezultatov na vseh področjih življenja, ne samo v glasbi.

Spodbujanje tolerance med spoloma skozi kulturo in umetnost

Na Festivalu so v treh letih izvedli slabih 50 koncertov, posneli več kot 30 podkastov in na več kot desetih prizoriščih izpeljali številne druge aktivnosti: okrogle mize, delavnice za otroke in odrasle, projekcije filmov, predstave, mestne intervencije, razstave in nastope lokalnih in drugih ustvarjalcev.

»Festival enakosti na mariborski glasbeni sceni, glasbeni festival z družbeno angažirano noto se je pognal skozi glasbo, skozi vrelišče mariborske neodvisne kulture (MC Pekarna), iz leta v leto pa se s svojimi vsebinskimi kraki razrašča v civilno, kulturno umetniško družbeno angažirano pobudo,« izpostavlja producentka Tanja Cvitko.

»Njegovo poslanstvo je spodbujanje tolerance med spoloma skozi kulturo in umetnost, univerzalna jezika, ki združujeta, povezujeta, brišeta razlike med spoloma in krepita kulturo dialoga,« dodaja.

Program festivala Skuštrane in bradati 2021

Fani & Rozi, Lent, Maribor

25. avgust ob 20. uri
Zara Bajde & Stela Gašparič v nežnem duetu ELYSIAN

26. avgust ob 20. uri
Urška Videnšek & Alan Kresnik, kantavtorski duet

27. avgust ob 20. uri
Urška Supej & Klara Veteršek z glasbenim projektom Popevke in pravljice

Mariborsko dvorišče, Mladinska ulica 7

28. avgust ob 20. uri
Strici iz ozadja, surf rock čaga

City Garden, Maribor

29. avgust ob 20. uri
Wildrive, energičen heavy southern rock n’ roll

30. avgust ob 20. uri
Picture Grey, alternativni slovenski rock

31. avgust ob 20. uri
Iva Flisar in Bratko Zavrnik z akustičnim ogrevanjem ter Invite... zreli, modri, izkušeni “stari dobri” rokerji ponovno skupaj na odru

1. september ob 20. uri
RAP ZA PRVI DAN ŠOLE
Tropski, reper, poet in tekstopisec ter LAV & Amo kot odgovor na standardne muzikalije domače scene, saj prinašata svežino, energijo, drznost in nepozaben show!

KC Pekarna, Maribor

od 2. septembra do 4. septembra
2. del praznovanja 27. obletnice KC Pekarna z divjo alternativo in pestrim dnevnim programom

Kavenija, Kardeljeva cesta 85, Maribor

5. september ob 20. uri
Tajana Stres in Danijel Goričan, ukulele ambasadorka in ukulelist

6. september ob 20. uri
Tadej Vesenjak, prleški kantavtor

7. september ob 20. uri
Matic Ačko, glasbeno performerski multitalent

8. september ob 20. uri
Vesna Pinterič in Alien, duet iz vrst KUD Coda, za festivalski zaključek.

Podrobnejše informacije o programu najdete na spletni strani festivala.

Vstop je brez vstopnine za vse dogodke, razen program v Kulturnem centru Pekarna. Vstop na prizorišča pogojen z izpolnjevanjem pravila PCT.

Starejše novice