»Maribor ima posebno mesto v mojem srcu,« pravi Maša Golob, ki z električno violino po mestu preigrava svetovne uspešnice.

Maša je bila rojena v glasbeno družino, tako da ni presenečenje, da je tudi sama zaljubljena v glasbo. »Kot otroku so mi predstavili vse instrumente, ker sem rojena v glasbeno družino. Baje je bila ljubezen na prvi pogled – pri petih letih sem se brez pomisleka odločila za violino in vztrajala pri svoji odločitvi do danes. O nakupu električne violine sem razmišljala že kar nekaj časa, odkar je Vanessa Mae navduševala s svojo,« pripoveduje Maša in v isti sapi dodaja: 

»Že takrat sem čutila, da moja pot ne bo v klasičnih vodah, ker sem imela preveliko tremo. Nikoli mi ni dišalo igranje »po pravilih«, ker se nisem mogla dobro izražati. Najbolj svobodno sem se počutila, ko sem lahko zaigrala kaj po svoje in verjetno sem zato začela iskati nove poti, že takrat. V tistem času sem sicer zaključila umetniško gimnazijo na I. gimnaziji v Celju, ampak sreča v nesreči me je vodila na muzikologijo, kljub temu pa nisem nikoli prenehala z igranjem – obiskovala sem privatne ure na Akademiji za glasbo. Večji korak dalje sem naredila v času Berlina,« razlaga glasbenica, ki je eno leto študirala tudi v Berlinu.

Električna violina najboljša investicija

Prvi letnik magisterija iz muzikologije je končala na Humboldtovi univerzi. »Takrat se mi je tako odprlo z violino, da sem ostala še eno leto. Igrala sem vse možne stile, od klasične in filmske glasbe v orkestrih, do tanga v bandu, celo cerkvenega repertoarja s kvartetom za razne priložnosti in seveda snemala razne coverje. V Slovenijo sem se vrnila izključno zato, da dokončam magistrski študij na muzikologiji. Že dober teden dni po mojem prihodu, ko je le peščica ljudi vedela, da sem prišla v Slovenijo, mi je bil ponujen nastop, vendar so želeli električno violino. Občutek je bil pravi, zato sem jo kupila iz danes na jutri in priznati moram, da je bila to najboljša investicija do sedaj, kajti potreben je bil samo en koncert, da so se ostali zvrstili,« pripoveduje.

»Kar se pa preigravanja priredb znanih skladb tiče – od nekdaj sem lahko zaigrala, kar sem imela v ušesu. Pri tovrstni zvrsti se najlažje sprostim, ker ni zahtevna in posledično popestrim nastop s kakšnim nenačrtovanim plesnim gibom,« razlaga Maša.

Mariborčani najbolj »začagajo« na Despacito

Glasbenica je imela v Mariboru že kar nekaj koncertov. Do sedaj je nastopila že na Grajskem trgu (pred kavarno Astoria), v Luftu 360, La Pizzeriji, Nani, Niagari, v Vinski kleti. Konec avgusta pa jo boste lahko zaslišali tudi na Poštni ulici. »Mariborčani so me odlično sprejeli, zato vedno pozdravljam nastope na Štajerskem,« pravi ter doda, da Mariborčani najbolj »začagajo« na trenutno precej popularno skladbo »Despacito«.

»Maribor ima posebno mesto v mojem srcu, ker je moja prva profesorica violine  - Petra Arlati Kovačič – prav od tam. Če mi kot petletnemu otroku ne bi na tako pravljičen način približala instrumenta in mi 12 let igrala vlogo druge mame in zaupnice ter mi predala ljubezen do violine, dvomim, da bi vztrajala vse do danes. Njej se želim iz srca zahvaliti,« razlaga violinistka.

Maši so najljubši španski ritmi. Kot nam je zaupala, so ji blizu tango, salsa, flamenko ter vse v povezavi s Španijo in Latinsko Ameriko. To vključuje glasbo, jezik, kulturo, način življenja. »Vsekakor upam, da bom v nekem obdobju v življenju vsaj nekaj časa živela kje na jugu Španije,« nam zaupa.

Sodelovanje z Vanillaz

Glasbenici se obeta kar nekaj sodelovanj. »Zdaj grem na kratek oddih za teden dni, kjer želim nabrati moči in dobiti inspiracijo, da v obstoječi repertoar vključim tudi avtorske skladbe ali pa vsaj kakšen cover v svoji izvedbi – »mešanje stilov«, kot pri Game of Thrones (filmska glasba s tangom). V kratkem pa pričakujemo izid komada Overcome, ki sem ga snemala v sodelovanju z Vanillaz (feat. Haight Ashbury) in katerega smo v živo izvedli na Tuševem teku barv. Se že zelo veselim!« doda Maša.

Mašin dolgoročni cilj je tudi delovanje v tujini.« Že februarja sem načrtovala selitev v London, ki se je izneverila zaradi velikega zanimanja doma. Korak za korakom, vsekakor vem, da bom veliko potovala, ker imam to v krvi in težko zdržim dolgo na istem kraju,« zaključi glasbenica.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice