Vir: Umetnostna galerija Maribor
Umetnostna galerija Maribor je v petek otvorila novo spletno razstavo. Razstava predstavlja 31 vodilnih umetnic in umetnikov vseh generacij, ki delujejo v lokalnem prostoru.

V letu 2021 bi morala Umetnostna galerija Maribor gostiti razstavo Dom in Svet, a so zaradi okoliščin prenesli razstavo na splet. Skupinska prodajna razstava Dom in Svet je nastala konec prejšnjega leta v organizaciji kuratorke Hane Ostan Ožbolt in umetnika Romana Uranjeka.

Na povabilo se je odzvalo 31 vodilnih umetnikov, da ustvarjajo na grafične liste. Ti so orodje, s katerim so včasih širili znanje o umetnosti in so bili na njih reprodukcije znanih umetniških del. 

Vlaganje v umetnost

Glavno sporočilo prodajne razstave je spodbujanje zavesti, da bi se začelo več vlagati v sodobno, sočasno umetnost. Poudarjajo sporočilo: »'Ne' domačijskosti, 'ja' domačemu in podpora lokalnemu.«

S to razstavo hočejo sporočiti, da se galerija že kar nekaj časa ukvarja z vprašanjem umetnostnega trga v Sloveniji. Javnost kupuje umetnost in kustos razstave Jure Kirbiš poudarja, da »nekaj, kar imaš na steni in živi s tabo vsak dan pomeni, da je pomembno, kaj obesiš na steno, saj nate vpliva zavedno ali nezavedno.«

»V tujini silovito raste trend umetnosti, saj dandanes več kot polovica umetnosti kupi preko spleta, medtem ko pri nas še to ni razvito in je s to stranjo ta možnost, da ponudimo en model tega. Ljudje lahko izkusijo to izkušnjo, ki ni nič strašljivega ali nenavadnega. Ljudje smo navajeni, da kupujemo tisoč in eno stvar preko spleta, zakaj ne bi še umetnosti,« je pojasnil Kirbiš.

Nataša Berk je ena izmed enaintridesetih umetnikov na razstavi Dom in Svet. Svoje delo je poimenovala 'Table Dance', gre pa za zasnovo slike znotraj v lesenem objektu.

»Umetniški svet je zelo nespoštovan, kot da nismo pomembni. Globalno gledano je nastala kriza glede tega, umetnikov, umetnosti in kulture. Po mojem mnenju je v Mariboru zelo težko za umetnike. Vidna je razlika v obnašanju do umetnikov, če v svojem mestu nekaj počneš, tudi v tujini se drugače obnašajo do tujih umetnikov,« je povedala lokalna umetnica Nataša Berk.

Starejše novice