Foto: Luca A. d'Agostino Phocus
Nataši Matjašec Rošker so na večerni slovesnosti v gledališču Teatro Ristori podelili nagrado Adelaide Ristori, poimenovano po znameniti italijanski igralki iz 19. stoletja.

Pred petkovim začetkom festivala Mittelfest so prvakinji Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor podelili nagrado Adelaide Ristori.

To podeljuje Soroptimist International – humanitarni klub soroptimistk iz Čedada za zasluge pri promociji kulture in pomena žensk v družbi.

»Nataša Matjašec Rošker je na lanskoletnem Mittelfestu z nastopom v uprizoritvi Immaculata po romanu Colma Tóibína Marijin testament navdušila občinstvo in strokovno javnost ter medije,« so zapisali v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. 

Kot so še zapisali, je Nataša Matjašec Rošker v svoji univerzalni igralski dispoziciji nenadkriljiva, potenca njene obrazne in telesne izraznosti učinkuje enako prepričljivo v klasičnem gledališču kot tudi v njegovih raznovrstnih sodobnih poetikah.

»Njena igra se nenehno razvija, išče nove navdihe, izzive in načine v navezah s pronicljivimi in vizionarskimi domačimi in tujimi režiserji,« opisujejo. 

Igralskega poklica po njihovih besedah ne dojema kot ločenega od drugih umetniških praks, pač pa se kot umetnica napaja pri besedilnih, interpretativnih, likovnih, scenskih, kostumskih, glasbenih, gibalnih rešitvah, ki pomagajo zaokrožiti improvizacije, kontekst uprizoritve in osmisliti dramske like.

Nagrada poimenovana po znameniti italijanski igralki

Adelaide Ristori, po kateri je nagrada dobila ime, se je rodila v Čedadu leta 1822. Zgodaj je stopila na odrske deske in kmalu zaslovela predvsem po upodobitvah tragičnih junakinj.

»Čeprav je bil v tistem času poklic igralke marginaliziran, ženske, ki so se mu posvečale, pa so bile potisnjene na rob družbe, se je leta 1847 poročila z markizom Giulianom Capranicom del Grillom. Poroka je takrat povzročila velik škandal,« opisujejo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor.

Ustanovila je lastno gledališče, s katerim je gostovala v Franciji, Angliji, Španiji, Združenih državah Amerike in Avstraliji.

Komentarji (3)

Surfeiter (ni preverjeno)

To pa je nagrada ... seljački oskar ...

Zikollino (ni preverjeno)

Je to mama od direktora SNG MB?
Al sestra?

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Magister (ni preverjeno)

Sami sebi so igralci in sami sebi so publika. Sami sebi podeljujejo nagrade. Kakšno težo ima torej nagrada "Zlatega Ritodrža", če nobeden ne ve, da je Zlati Ritodrž pač po domače "Obična Pederčina"?

Starejše novice