Dobitnica letošnjega Borštnikovega prstana za življenjsko delo igralka Saša Pavček, so danes sporočili organizatorji 52. festivala Borštnikovo srečanje, ki se bo v Mariboru odvijalo med 20. in 29. oktobrom.

Saša Pavček je diplomirana dramska in filmska igralka, pesnica, esejistka in dramatičarka, ki je že od leta 1985 stalna članica SNG Drama Ljubljana. Skupno je odigrala več kot 120 različnih vlog v gledališču, filmih in na televiziji.

Borštnikov prstan vsako leto podeljujejo igralcu oziroma igralki za življenjsko delo, dobitnico pa je izbrala žirija, ki jo sestavljajo prejemnika Borštnikovega prstana Vlado Novak in Ljerka Belak, dramaturg Blaž Lukan, režiser Matjaž Zupančič in vršilka dolžnosti umetniške direktorice Festivala Borštnikovo srečanje Ksenija Repina.

Letošnji festival obljublja pestro dogajanje

Festival bo 20. oktobra ob 17. uri na promenadi mariborskega Mestnega parka odprla velika razstava fotografij Aljoše Rebolja Hommage à Tomaž Pandur v organizaciji Pandur Theatres v sodelovanju z Mestno občino Maribor in Festivalom Borštnikovo srečanje. Panoji bodo na ogled vseh deset dni Borštnikovega, v parku pa se bodo tako spomnili največjih odrskih del lani preminulega gledališkega režiserja Tomaža Pandurja.

Ob 20. uri bo sledila otvoritvena predstava Oliverja Frljiča Naše nasilje in vaše nasilje v izvedbi HAU Hebbel am Ufer iz Berlina in Slovenskega mladinskega gledališča s koproducenti, ki se ukvarja s »(post)begunsko krizo« in je predvsem v tujini doživela velik odmev. 

Letos bo v tekmovalnem programu, ki ga je izbrala selektorica Petra Vidali, mogoče videti enajst uprizoritev, saj sicer izbrana dvanajsta uprizoritev Svetovalec. Katalog burlesknih dialogov v dogovoru z Mestnim gledališčem ljubljanskim in režiserko Nino Rajič Kranjac zaradi smrti glavnega igralca odpade. Namesto tega v ponedeljek, 23. oktobra ob 22. uri pripravljajo dogodek Svetovalec. O predstavi, ki je ostala brez igralca. 

S tremi predstavami je sicer v tekmovalnem programu zastopana Drama SNG Maribor, po dve prihajata iz Slovenskega mladinskega gledališča in SNG Drame Ljubljana, z eno pa gostujejo Mestno gledališče ljubljansko, SNG Nova Gorica, Prešernovo gledališče Kranj in Zavod Imaginarni, ki bo predstavo Nemoč zaradi specifičnosti/omejenosti prostora - dogajala se bo v stanovanju - odigral v štirih terminih. 

 

FOTO: Mediaspeed.net

Komentarji (1)

andrej 68 (ni preverjeno)

A bi dali vsaj fotografijo Saše Pavcek v prispevek, namesto Polone Juh, lepo prosim!!!

Starejše novice