Četudi se zdi, da je umetnost v zadnjem času zapostavljena, pa umetniki temu z aktivnim delovanjem močno kljubujejo.

Društvo Art Jurak je najbolje poznano po nenavadnih in domiselnih skulpturah Roberta Juraka, priznanega kiparja iz Križevcev pri Ljutomeru, ki je v umetnosti aktiven že več kot dve desetletji, svojo vizijo pa vztrajno krepi.

Inštalacije, ki nastajajo v njegovi ključavničarski delavnici, imajo v glavnem kovinsko osnovo, pogosto pa to dopolnjujejo še različni materiali: največkrat les, kamen ali glina. Jurakove umetnine lahko opazimo celo v pomurskih krožiščih. 

Predlani je v sklopu Mednarodne kiparske kolonije v sodelovanju križevskega kiparja in umetnika svetovnega kova Nedima Hadžiahmetovića – Mafe nastal konj kasač – tako imenovani Jimpeto Mobile, ki danes krasi krožišče v Križevcih pri Ljutomeru.

Umetnine sredi nastajanja in napotki naredi-sam

Čeprav društvo Art Jurak, kot je razvidno iz imena, izhaja iz kiparskega ustvarjanja Roberta Juraka, njihov navdih in dejavnost danes sežeta že na številna druga področja. Dejavni so tudi v oblikovanju, slikarstvu, glasbi in filmu, ustvarjajo zunanjo in notranjo opremo, po njihovi izdelkih, bogatih z domišljijo, pa povprašujejo celo lokali, ki želijo svojemu ambientu dati poseben pečat.

Velik del ekipe danes sestavlja mladina iz Prlekije in Prekmurja, ki skupaj že dve leti ustvarja tudi video posnetke za spletno platformo YouTube. Pri tem se osredotočajo na teme, kot so umetnost, narava in vodiči, tipa sam svoj mojster. Tako med drugim nastajajo zabavna in uporabna navodila za domačo izdelavo bolj ali manj vsakdanjih predmetov.

Spodnji video na primer predstavlja postopek izdelave z žeblji okrašene sklede iz smole epoksi.

Duh v skoku

Objave na priljubljenem spletnem portalu pa obenem nudijo vpogled v ustvarjalni proces članov društva. Najnovejši video, v katerega je Robertov sin Sašo vložil mesec dni dela, razkriva, kako je nastajalo njihovo doslej največje delo – ogromna skulptura konja iz železja z imenom Jumping Ghost.

Umetnino je s skokom s konjskega hrbta sicer 'krstil' že tudi Aleš Ivanuša, mladi Pomurec, svetovni in evropski prvak v breakdancu, o čigar vratolomnih skokih in adrenalinskih podvigih smo že pisali.

Starejše novice