V ponedeljek se ob 11. uri v MC Pekarna začenja 1. festival enakosti na mariborski glasbeni sceni Skuštrane! in bradati. Gre za glasbeni festival z družbeno angažirano noto.

Festival Skuštrane! in bradati se bo odvijal v odmevnem mariborskem alternativnem klubu in stičišču mladinskih in nekomercionalnih glasbeno-kulturnih dejavnosti. Dvorana kluba MC Pekarna je v mesecu avgustu z udarniškimi akcijami doživela dolgo pričakovano obnovo in razširitev, zato je festival Skuštrane! in bradati z glasbenimi nastopi dvanajstih mariborskih in okoliških skupin otvoritveni dogodek prerojenega kluba MC Pekarna.

Festival je zrastel iz dejstva, da je na mariborski bogati glasbeni sceni, ki vključuje okoli 100 glasbenih skupin in solo glasbenikov, manjša prisotnost glasbenic kot glasbenikov. Mariborski glasbeniki ocenjujejo razmerje manj kot 30 odstotkov »muzičark« in več kot 70 odstotkov »muzičarov«.

S festivalom Skuštrane! in bradati bodo pod okriljem KD MC IndiJanez nagovorili problematiko te neenakosti, njegova rdeča nit pa bo vključevanje ženske in moške perspektive. Skozi projektne aktivnosti nameravajo sprožiti ne samo javni diskurz, temveč tudi kritični razmislek in refleksijo na temo nezastopanosti žensk na mariborski glasbeni sceni.

Na festivalu bo skozi soj žarometov predstavljeno avtorsko glasbeno ustvarjanje aktivnih glasbenih skupin, ki s svojim skupnim številom članov vključujejo enako število žensk in moških, torej glasbenic in glasbenikov, ki pomembno sooblikujejo in soustvarjajo mariborsko in širšo glasbeno sceno.

Več o programu pa na tej povezavi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice