Mesto žensk ob dnevu žena tudi tokrat podeljuje nagrade z imenom ženske o ženskah.

Letos nagrado dobijo ženski pevski zbor Kombinat, društvo SOS telefon, zavod Koroška Pride, pisateljica in aktivistka Suzana Tratnik in Pravna mreža za varstvo demokracije.

Nagrada ženske o ženskah

Nagrado ženske o ženskah ob 8. marcu podeljuje društvo za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk. 

Z nagrado želi društvo izpostaviti in odstreti nevidno delo, zgodbe, pogum in odločnost posameznic ter kolektivov, bork za boljši svet, feminističnih junakinj.

Letošnja komisija Mesta žensk je za nagrado izbirala med 150 posameznicami in kolektivi z vseh koncev Slovenije. Komisijo so sestavljale Urška Sterle, Eva Jus, Gala Alica Ostan Ožbolt, Maja Peharc in Marina Uzelac.

Kdo so letošnje prejemnice nagrade?

Ženski zbor Kombinat je prejel nagrado za kontinuirano kolektivno delovanje in neutruden aktivistični angažma. Kolektiv preko pesmi goji in širi izročilo upora in tako na svojevrsten način mobilizira množice ter si prizadeva za boljši svet.

V zadnjih letih se je zbor uveljavil kot eden vidnejših ženskih zborov, sodeluje s številnimi uglednimi glasbeniki in nastopa po celotni Sloveniji in v tujini.

Prejemnik nagrade je tudi Društvo SOS telefon, za neprekinjeno in pomembno delovanje, ne samo v vlogi prve nevladne organizacije na področju nasilja nad ženskami in otroci, pač pa tudi temeljne feministične organizacije. Nastalo je iz potrebe, ki jo je prepoznala manjša skupina žensk, ki je želela pomagati ženskam z izkušnjo nasilja.

Zavod Koroška Pride dobi nagrado za zapolnjevanje geografskih in vsebinskih vrzeli na področju boja za pravice LGBT+ skupnosti, za ustvarjanje varnih prostorov, kjer jih primanjkuje, ter kot popotnico za bodoče delovanje.

Nevladna organizacija devetih Korošic s svojim dostopnim in odprtim načinom dela odpira pomembne teme in k sodelovanju privablja širšo skupnost.

Pravno mrežo za varstvo demokracije je komisija nagradila zaradi njihovega delovanja, povezovanja, solidarnosti in neutrudnega boja. Nastala je »kot odziv na grobo in samovoljno poseganje vlade v osnovne človekove pravice in vladavino prava«. Vzpostavila je sistematično sodelovanje civilne družbe s področja varstva človekovih pravic, pravnih strokovnjakinj in strokovnjakov ter odvetniških pisarn.

Prejemnica nagrade tudi Suzana Tratnik

Suzana Tratnik je prejela nagrado ženske o ženskah za njeno vztrajanje pri lezbičnem aktivističnem delu.

Kot avtorica je objavila sedem kratkih proznih zbirk, šest romanov, otroško slikanico, monodramo, radijsko igro ter dve strokovni deli o lezbičnem gibanju v Sloveniji in o lezbični literaturi. Prevedena so v več kot 30 jezikov. Kot lezbična aktivistka pa po oceni komisije stoji na zgodovinskih točkah LGBT gibanja na Slovenskem.

Je soustanoviteljica lezbične skupine LL v Ljubljani in dolgoletna sodelavka Festivala LGBT filma.

Za pogum in odločnost bork za boljši svet, feminističnih junakinj

Kot so iz mesta žensk še sporočili za javnost, je komisija želela priznanje za dolgoletno delo podeliti aktivistkam in kolektivom, ki v skorajda nemogočih pogojih vztrajajo pri svojem delu. 

 »Priznanje za dolgoletno delo smo želele podeliti aktivistkam in kolektivom, ki v skorajda nemogočih pogojih vztrajajo pri nudenju infrastrukturne pomoči, orjejo ledino na področju pravic manjšin, zagotavljajo varnost in zaščito osebam v stiski ali nevarnosti, odpirajo dialog in krepijo družbene vezi,« so zapisali. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice