V Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor je v petek, 23. aprila 2021, potekalo literarno druženje ob svetovnem dnevu knjige. Delavnica za obsojence je potekala med 16. in 18. uro v učilnici sprejemnega oddelka.

Za uvod v literarno druženje so se obsojenci v mariborskih zaporih spomnili pomena svetovnega dneva knjige, prisluhnili so osrednji pesmi letošnje Noči knjige Srečka Kosovela, obudili spomine na pesmi, pisatelje, pesnike iz šolskih dni ter recitirali njihove pesmi, ki so jim najbolj v ostale spominu.

V »zmenku na slepo s knjigo« je vsak udeleženec prejel knjigo, zavito v papir in označeno s številkami. 

Ob prebiranju naključnih vrstic določene knjige so obsojenci misli, asociacije, vtise zabeležili na papir in jo glede na prebrano tudi naslovili. 

Nastali so zanimivi zapisi, primerjanja, naslovi, ki so se ponekod uskladili z dejanskim naslovom knjige.

Prijetno in sproščeno druženje, kot so ob koncu delavnice ubesedili in zapisali sodelujoči, je razblinilo dneve, ki so pogosto monotoni, se postavili v vlogo glavnih junakov, podoživljali ob tem svojo življenjsko zgodbo in izpostavili pomen svobode.

Hkrati so pridih temu dnevu v zavodu dodali z dnevom odprtih vrat zavodske knjižnice, ko je bila izposoja mogoča do 20. ure, prav tako pa je bilo zaprtim osebam branje knjig v bivalnih prostorih omogočeno do polnoči.

Starejše novice