V Stockholmu so danes razglasili letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za literaturo. V ogenj smo tudi Slovenci poslali svojega kandidata, in sicer Mariborčana Draga Jančarja. Pa se mu je uspelo zavihteti na sam vrh?

Na stavnicah za prejemnika Nobelove nagrade za literaturo že več let krožijo približno ista imena, a je švedska akademija tudi tokrat, kot vsako leto, presenetila s svojo izbiro. 

Že več let se, kot favoriti za Nobelovo nagrado za literaturo namreč, omenjajo japonski pisatelj Haruki Murakami, kanadska avtorica Margaret Atwood, kanadska pesnica Anne Carson in Kenijec Ngugi wa Thiong'o. A je omenjena četverica doslej ostala praznih rok.

Letos je tako Nobelovo nagrado prejel Abdulrazak Gurnah z Zanzibarja, in sicer »za njegovo brezkompromisno in sočutno obravnavo posledic kolonializma in usode beguncev v prepadu med kulturami in celinami,« je švedska akademija zapisala v obrazložitvi.

Lani je Nobelovo nagrado za literaturo dobila ameriška pesnica Louise Glück, saj se je, kot kaže, švedska akademija po ameriškem kantavtorju Bobu Dylanu (2016) in avstrijskem pisatelju Petru Handkeju (2019) odločila za »varnejšo izbiro«.

Med nominiranci pristal tudi Mariborčan Drago Jančar

V Mariboru rojeni Drago Jančar sodi med najpomembnejše slovenske pisatelje. Zaradi njegovega obširnega in večkrat nagrajenega knjižnega opusa je Jančar postal kandidat za Nobelovo nagrado za književnost.

Mariborskega pisatelja Draga Jančarja je za Nobelovo nagrado za književnost predlagalo Društvo slovenskih pisateljev in tudi Slovenski center PEN, ki je del mednarodnega združenja pesnikov, esejistov in pisateljev.

Drago Jančar je do danes nanizal enajst romanov, v katerih si je za osrednje teme izbral individualno eksistencialno in moralno stisko, iskanje smisla in opore, ogroženost posameznika in njegovo brezupno spopadanje z družbeno stvarnostjo, zadušljivo duhovno atmosfero, ujetost v usodo, uničevalna oblastništva, kaotičnost sveta in vseobvladujoče nasilje.

Jančar je prejel številne domače in mednarodne književne nagrade, med drugim Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada, Rožančevo in Grumovo nagrado ter evropsko nagrado za kratko prozo. 

Leta 2018 je za roman In ljubezen tudi prejel nagrado kresnik za najboljši roman leta, ki je njegov že četrti. Njegov roman To noč sem jo videl pa je postal najboljši s kresnikom nagrajeni roman med letoma 2010 in 2019.

Sledi še podelitev nagrade za mir in ekonomijo

Razglasitve letošnjih prejemnikov Nobelovih nagrad so se začele v ponedeljek, ko so sporočili, da nagrado za medicino ali fiziologijo prejmeta ameriški fiziolog David Julius in armensko-ameriški molekularni biolog, rojen v Libanonu, Ardem Patapoutian za odkritje receptorjev za temperaturo in dotik. 

V torek so podelili Nobelovo nagrado za fiziko japonsko-ameriškemu znanstveniku Syukuri Manabeju, Nemcu Klausu Hasselmannu in Italijanu Giorgiu Parisiju za njihov prispevek k vzpostavljanju podnebnih modelov in razumevanju kompleksnih fizikalnih sistemov.

Včeraj pa so podelili Nobelovo nagrado za za kemijo, ki sta jo prejela Nemec Benjamin List in britansko-ameriški znanstvenik David MacMillan zaradi razvoja orodja za gradnjo molekul, imenovanega asimetrična organokataliza. Orodje je pomembno pri izdelavi zdravil, organski katalizatorji pa so tudi bolj okolju prijaznejši.

Nobelov teden se bo v petek nadaljeval z nagrado za mir, v ponedeljek pa bo sledila še razglasitev Nobelove nagrade za ekonomijo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice