Razglasitev zmagovalcev Mednarodnega fotografskega natečaja Človek in reka Drava (foto: Gerhard Angleitner)
V Vodnem stolpu je do 18. junija na ogled razstava Človek in reka Drava, kjer je razstavljenih deset nagrajencev mednarodnega fotografskega natečaja.

Ob svetovnem dnevu voda je družba AquaSystems najavila Mednarodni fotografski natečaj Človek in reka Drava, s katerim opozarja na pomen varovanja naših voda in skupno skrb za reko Dravo.

Dva meseca kasneje pa je v Vodnem stolpu že na ogled razstava in razglasitev zmagovalnih fotografij. 

»Namen mednarodnega fotografskega natečaja Človek in reka Drava je opozoriti na vlogo in pomen reke v lokalni skupnosti in našo skupno nalogo, da reki izkažemo spoštovanje, hvaležnost in odgovornost,« je izjavil Leon Lozar, direktor družbe AquaSystems. Fotografski natečaj pa je potekal na mednarodni ravni, saj so s tem želeli spodbuditi kulturno ustvarjalno delovanje vzdolž naselij reke Drave.

Prispele fotografije je ocenila strokovna žirija, ki so jo sestavljali Arne Hodalič, mednarodno priznani slovenski fotograf, kot predsednik žirije, Branimir Ritonja, predsednik Fotokluba Maribor, Igor Debevec, predsednik Fotografske zveze Slovenije, Bojan Golčar, mariborski fotograf in Leon Lozar kot predstavnik organizatorja.

Na natečaj je prispelo 357 fotografij iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške.

Člani žirije so pripravili ožji izbor desetih fotografij, med katerimi so izbrali zmagovalno fotografijo. Nagrado strokovne žirije si je prislužila fotografija z naslovom Dva Dušana Gajška, ki je prejel 800 evrov nagrade in objavo na naslovnici revije E-fotografija.

Ob strokovni nagradi pa so podelili tudi nagrado javnosti, ki je potekala s spletnim glasovanjem. Največ glasov je tako prejela fotografija Čolniček na Dravi 6 Katarine Vršič Riedl, ki je prejela 500 evrov nagrade.

Avtorji preostalih osmih fotografij, ki so bile uvrščene v ožji izbor, pa so prejeli po 100 evrov za odkup avtorskih pravic.

Branimir Ritonja, predsednik Fotokluba Maribor, je ob tem izjavil, da je bilo izjemno število zelo kvalitetnih fotografij in da so od 357 prispelih fotografij izbrali 60 vrhunskih fotografij, izmed katerih je deset izbrano v ožjem izboru. 

Ostalih petdeset fotografij je prejelo častno omembo, kar pomeni, da so natisnjene v uradnem katalogu, prav tako pa so te fotografije na ogledu na razstavi, in sicer v elektronski obliki. Razstava v Vodnem stolpu bo na ogled do 18. junija.

Izbor 60 najboljših fotografij.

Komentarji (1)

Zikollino (ni preverjeno)

Kako lahko nagrado javnosti dobi fotografija, ki bi lahko bila posneta kjerkoli in glede na čistost vode res ni posneta na Dravi ... zopet nateg ...

Starejše novice