Foto: Jan Rozman
Folkloristi iz Argentine, Črne Gore, Kenije, Peruja, Ruske Republike Tuve, Srbije in Slovenije so z včerajšnjo povorko ob 20. uri najprej zavzeli lentovsko promenado, od 21. ure naprej pa je sledila otvoritev na Glavnem odru.

Pisane kulture z vseh koncev sveta so včeraj zavzele Festival Lent, letos še posebej praznično, saj se je začel jubilejni 30. Folkart. Festival znotraj festivala, ki je postal velik in znan po vsem svetu, priljubljena in želena destinacija mnogih tujih skupin z vseh kontinentov. Letošnji gostje prihajajo iz Argentine, Črne Gore, Kenije, Peruja, Ruske Republike Tuve, Srbije in Slovenije.

Dogajanje se je začelo s tradicionalno povorko po lentovski promenadi ob 20. uri, na kateri so se bodo predstavile vse gostujoče skupine, in nadaljevalo z otvoritvijo na Glavnem odru na Dravi od 21. ure naprej. 

Argentinc so prikazali predvsem tango, ples strasti iz revnih četrti Buenos Airesa. Očarljivo ležerni Črnogorci so na vsakem koraku izžarevali ponos in svoje aristokratsko poreklo. Z gledalci so bili tudi afriški »levi« iz Kenije, ki so prinesli vroče ritme svojega črnega kontinenta.

Vrhunska skupina iz Peruja goji skrivnostno kulturo Inkov. Republika Tuva je manj znan južnosibirski biser na meji z Mongolijo, od koder prihajajo pevci grlenega petja ter plesalci, ki ohranjajo tradicijo nomadskega življenja. Pozdravili smo tudi zanimivo skupino iz Srbije in z njo podoživljali spomine na nekdanjo skupno državo. Na Folkartu je vedno zastopana tudi Slovenija, tokrat z neumornimi člani Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora in Akademske folklorne skupine France Marolt iz Ljubljane.

»V tem našem svetu, ki pada s tečajev, bi se morali vsi skupaj bolj zavedati, kako pomembno je ceniti lastne dosežke. Da imamo vrhunski, edinstven festival tik pred nosom, dobesedno na lastnem dvorišču. Festival, ki ga hvalijo tujci po celem svetu. Od Nove Zelandije, Indonezije, Afrike in Amerike do Kitajske, Evrope in Oceanije. Pa ne le tisti, ki so že bili pri nas. Ti bi vedno znova radi prišli,« opominja producentka odra Alenka Klemenčič.

V sredo, 27. junija in v četrtek, 28. junija dopoldan in v večernih urah, ter v soboto, 30. junija dopoldan, ko se »pol Maribora« zbere na Grajskem trgu, boste lahko spremljali še na desetine nastopov folklornih skupin tudi po centru mesta, po ulicah in trgih ter v Mestnem parku. Vse skupaj bo začinjeno še z velikimi povorkami, piko na i pa bo kot vsako leto postavil zaključek Folkarta z ognjemetom, ki bo v soboto, 30. junija, na Glavnem odru na Dravi.

 

Foto: Jan Rozman

Komentarji (1)

perez8

Prišel sem v Slovenijo, da bi vam pomagal pri denarju

Nudimo posojiiilo zaposlenim, nezaposlenim, upokojencem in študentom. Ugodne obrestne mere in odplacevanje po meri ter dogovoru. Kontaktirajte : [email protected]
WhatsApp: +33789770894

Starejše novice