Festival Lent je v polnem zagonu in pred nami je še nekaj pestrih dni z veliko zanimivimi koncerti. Z otoka cigar, ruma in lepih žensk prihaja na Lent s štirimi Grammyi nagrajen ritmični ognjemet najbolj znanega kubanskega orkestra.

Na odru Minoriti bo danes ob 22. uri kubansko vzdušje pričaral odlični glasbenik Juan De Marcos iz zasedbe Afro Cuban All Stars.

»Juan De Marcos v eni osebi uteleša to, kar glasba pomeni, kot rečeno spoštljivost do tradicije in njen prenos v sodobnost. Pri njem je morda zelo zanimivo to, da je eden prvih, ki je to naredil, ne samo za Kubo, vendar predvsem za svetovno glasbo, kot jo danes imenujemo nasploh. Ta pojav, ki se je začel z zasedbami Sierra maestra, Afro Cuban All Stars in predvsem Buena Vista Social Club, ki je v zelo kratkem času rezultiral več 10 milijonski prodaji plošč, je pojav v zgodnjih 90' in prihaja s Kube v veliki meri po zaslugi Juan De Marcosa,« pove producent Jazzlenta David Braun.

Velja za »kubanskega Quincyja Jonesa« 

Skladatelj, aranžer, producent, vodja številnih zasedb in povrh še edinstven zabavljač, Juan De Marcos Gonzáles namreč velja za »kubanskega Quincyja Jonesa«. Leta 1996 se je na »world music« sceni znova rodila povsem prezrta kubanska glasba, za katero je že dolga leta skrbel prav on. Sprva v zasedbi Sierra Maestra, pozneje pa je postal ustanovitelj in glasbeni direktor kolektiva z imenom Buena Vista Social Club.

Prav Juan De Marcos je namreč bil tisti, ki je zbral Ibrahima Ferrerja, »Puntillita«, Omaro Portuondo, Rubena Gonzaleza in vse ostale, še preden so postali najpomembnejši izdelek svetovne glasbene scene vseh časov. Kar se je zgodilo, velja še danes za čudež v glasbeni industriji: prvi album se je prodal v več kot 8-milijonih izvodov in zasedel prvo mesto na lestvicah v številnih državah, do danes pa se je prodalo več kot 15 milijonov kopij z imenom Buena Vista Social Club.

»Z glasbo želim širiti in predstaviti kulturo svoje države. Moja glavna »misija« je svetu pokazati raznolikost in bogastvo kubanske glasbe. Nazadnje sem igral v Ljubljani. Zelo sem vesel, da bom tokrat nastopil v Mariboru, ki je čudovito mesto, z odlično hrano, lepimi hoteli in seveda z lepimi ženskami. Zelo sem vesel, da bom nastopil pred takšno publiko in prinesel majhen košček našega srca v vašo državo,« nam zaupa kubanski glasbenik.

S svojo glasbo želim pokazati kulturo, ki je drugačna, tudi glasba je drugačna od vaše, ampak to ni pomembno. Glasba je internacionalni jezik. Lahko imamo slovenskega bobnarja, kitajskega bas kitarista, ruskega trobentaša in kubanca, ki igra kongo in bodo skupaj zaigrali na primer avstralsko glasbo. Glasba je jezik ljudi,« za konec pove Juan De Marcos. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
perez8

Prišel sem v Slovenijo, da bi vam pomagal pri denarju

Nudimo posojiiilo zaposlenim, nezaposlenim, upokojencem in študentom. Ugodne obrestne mere in odplacevanje po meri ter dogovoru. Kontaktirajte : [email protected]
WhatsApp: +33789770894

Starejše novice