Danes se začenja 26. Festival Lent, ki po dolgem času znova »plava« na Dravi.

Festival Lent, ki velja za največji multikulturni in multižanrski poletni festival v tem delu Evrope, se z današnjim dnem začenja že v 26. izvedbi. Ponujamo zanimiv izbor otvoritvenega vikenda festivalskega dogajanja. 

Otvoritev festivala na rockerski način: prvi bodo nastopili Pankrti

Predstavili nam bodo presek najpomembnejših glasbenih del v njihovi 40-letni karieri, kamor se uvrščajo nepozabne Lublana je bulana, Bandiera rosa, Osmi dan, Za železno zaveso in druge. Skupina svoje začetke piše v leto 1977. V intenzivnem desetletju pred razpadom so posneli kar 10 plošč, od tega 5 velikih studijskih. Veljajo za najodmevnejšo novovalovsko skupino, ki jo je v 80. letih poznala vsa Jugoslavija. Polnili so odre v Ljubljani, Zagrebu in Beogradu ter bili pomembni sokreatorji mladinske pankovske subkulture. Še danes veljajo za nesporni glasbeni fenomen, ki je s svojim ustvarjanjem pisal kulturno in politično zgodovino. Vabljeni, da danes skupaj s Pankrti otvorimo festival Lent ob 21.00 na Večerovem odru. Dogodek je brezplačen.

Glavni oder bo zavzelo Labodje jezero

Labodje jezero je brez dvoma tista baletna mojstrovina, ki je še danes sinonim za klasični »beli« balet in pravi magnet za občinstvo, kar se vedno znova potrjuje v izredno velikem zanimanju javnosti. To si boste lahko danes ob 21.00 ogledali na Glavnem odru Festivala Lent. Glasbo na pravljično pripoved o princesi Odette, ki se zaradi uroka ljubosumnega čarovnika Rothbarta spremeni v prelepega laboda, je za moskovsko gledališče Bolšoj ustvaril eden najvidnejših skladateljev ruske romantike, Peter Iljič Čajkovski. Snov za baletni libreto, v katerem lahko začarano princeso odreši le zvesta ljubezen mladega princa Siegfrieda, je Čajkovski povzel po več pravljičnih motivih, denimo iz nemške pravljice Ukradena tančica Johanna Musäusa ali iz ruske ljudske pravljice Bela račka. Največji navdih za to nesmrtno baletno upodobitev romantičnega hrepenenja in ljubezni pa naj bi bila tragična usoda bavarskega kralja Ludwiga II., katerega zaščitni znak je bil labod in katerega sanjaška narava in senzibilnost sta zajeti v liku princa Siegfrieda. Vstop je mogoč z Lento.

Na SladoLentu prava kulinarična poslastica, lačni ne boste!

Jure Tomič je svetovni prvak, Gregor Rozman ima medalje s kuharskih olimpijad, Leon Pintarič pa ima šele 24 let, pa je že chef! Vsak na svojem koncu, dolenjskem, prekmurskem in gorenjskem, s po tremi srčki kreativno posodabljajo slovensko regionalno kuhinjo.

Jure Tomič - Ošterija Debeluh, Brežice, 3 srčki
- Lisičke, jajce in hrustljavi krompir
- Postrvji kroketi

Leon Pintarič - Gostilna Rajh, Bakovci, 3 srčki
- Mangalica in solata (mangalica, topla zelenjava in limonova tapioka)
- Hladni bezeg (bezgov sladoled, kandirani ingver, rabarbara, amarant)

Grega Rozman - Restavracija Lambergh, Dvorska vas, 3 srčki
- Mousse cvetače, kompot cvetače, sušena cvetača, čips cvetačnega pireja, kuskus cvetače, blanširani cvetačni listi, jajčna krema
- Marelični kompot (kompresirana marelica, gel marelice, vložena marelica, mlečna pena s tonka oreščkom, kakavov drobljenec, dehidriran akacijev med, lešniki s solnim cvetom)

Na Promenadi bo zaigral Pihalni Orkester KUD Pošta Maribor

Pihalni orkester KUD Pošta Maribor je bil ustanovljen že daljnega leta 1931. Struktura njegovega članstva je tako po starosti kot po izobrazbi zelo raznolika. V njem igrajo osnovnošolci, univerzitetni profesorji, glasbeni ljubitelji in akademsko izobraženi glasbeniki. Danes ima orkester, ki je na tekmovanjih v Sloveniji uvrščen v najzahtevnejšo kakovostno skupino, več kot 70 članov. S svojim raznovrstnim repertoarjem je usmerjen predvsem h koncertni glasbi in simfoničnemu zvoku. Pogosto sodeluje tudi z uglednimi glasbenimi gosti, tako solisti kot tudi dirigenti, ki še dodatno obogatijo njegovo umetniško delovanje in mariborsko glasbeno sceno. V svojem poslanstvu pihalni orkester KUD Pošta že dolgo ni več samo poštni, temveč je mariborski in slovenski. Nabral si je že tudi veliko mednarodnih izkušenj z nastopi v republikah bivše Jugoslavije, v Avstriji, na Češkem, Slovaškem, v Nemčiji, na Danskem, Švedskem, Nizozemskem, v Luksemburgu, Belgiji, Madžarski, Italiji in Španiji. Prav tako je prejel celo vrsto pomembnih mednarodnih priznanj in zabeležil odlične uvrstitve na mnogih tekmovanjih. Umetniški vodja in dirigent je Ervin Hartman mlajši, ki uspešno vodi pihalni orkester KUD Pošta Maribor že vse od leta 1967.Orkester  Videli boste lahko videli danes na Promenadi ob 19.30 in je brezplačen. 

Nasmejite se Vidu Valiču 

»Tvoj bodoči bivši mož« je komedija, kjer boste našli koščke svojega življenja, ki jih boste lahko lepili skupaj in Vid Valič vam bo priskrbel lepilo. »Samsko življenje večinoma ni izbira, ampak posledica. Če si samski pri 25, si normalen moški, če si samski pri 35, te imajo ljudje za psihopata ali geja. Ampak kakšno zvezo imajo z vsem tem menihi?«

»Kako osvajati žensko, s katero se hočeš družiti samo en večer, in kako osvajati žensko, da bo ostala s tabo dlje časa? Ali plešavost pomaga? Kakšna je formula za uspešen zmenek? Pojma nimam! Sem jih dal pa veliko čez.«

»Zakaj toliko parov živi na koruzi in drugih žitaricah? Zakaj je poroka za ljudi samo še list papirja, ki ga ni nujno imeti. Zakaj smo romantično poroko zamenjali za višje otroške dodatke in cenejšo šolsko prehrano? Pravijo, da je poroka draga stvar, ampak na matičnem uradu pravijo, da je prvič zastonj.«

»Zakaj se ljudje spremenimo, ko se navadimo drug na drugega? Zakaj ne moremo ostati tako prijazni in uvidevni, kot smo bili na prvem zmenku? Kdaj se romanca izgubi, kako jo lahko pripeljemo nazaj in kje nam pri tem lahko pomaga udomačeni piton?«

V osebnoizpovedni komediji bo Vid Valič iskal odgovore na ta vprašanja in morda bo prav on tisti, ki bo na koncu rekel DA. Najbrž ne … ampak mogoče … Vabljeni v soboto, 23. junija, ob 22.00 na Minoriti oder nove KBM. Vstop je mogoč s posebno vstopnino. 

Magični muzikal o mladonsti in njeni norosti, zmešnjavah in relativnosti ljubezni po Shakespearovo

Muzikal Sen kresne noči v izvedbi English Student Theatre je mladostna glasbena predelava najbolj priljubljene Shakespearove romantične komedije o ljubezni in zmešnjavah, ki jih lahko povzroča. Dogajanje je postavljeno v sodobno svetovno metropolo, kjer se veliki naftni mogotec in diktator Tezej pripravlja na poroko s Hipolito, kraljico še zadnjega domorodskega ljudstva ob izlivu reke Amazonke. Tegobe prve velike ljubezni pa preganjajo štiri mladostnike.Hermija je zaljubljena v Lisandra, Helena pa v Demetrija. Nenadoma se Demetrij ogreje za Hermijo, predvsem zaradi njenega nesramno bogatega očeta, mafijskega šefa Egeja, ki Demetrija naravnost obožuje. Hčerko sili v poroko z njim, zato se Hermija in Lisander odločita za beg, prijateljica Helena pa njun načrt izda Demetriju, ki hoče nesojeno nevesto nazaj. Istočasno se prepir zaneti tudi v vilinskem kraljestvu tropskega deževnega gozda, kjer se kralj Oberon in kraljica Titanija prepirata zaradi Oberonovega skoka čez plot in njegovega nezakonskega sinčka. Oberon naroči svojim pažem Spakcem, naj začarajo Titanijo, da se bo zaljubila v prvo bitje, ki ga bo srečala. Po spletu Oberonovih čarobnih posredovanj se v tropskem deževnem gozdu, kjer se pobeglim zaljubljencem in vilinski kraljici pridružijo še amaterski igralci, ki pripravljajo poročni program, na kresno noč zgodi prava ljubezenska zmešnjava. Na koncu se vse uredi. Mladostniki so poparčkani, kot je treba, Titanija in Oberon se pobotata, Tezej pa dovoli Hipoliti oditi nazaj k svojim Amazonkam. Muzikal si boste lahko ogledali v nedeljo, 24. junija, ob 21.30 na Glavnem odru. Traja dve uri in 15 minut ter ima dve dejanji in je v angleškem jeziku s podnapisi.Vstop je mogoč z Lento. 

Ogled tisočerih luči s plavajočega odra

Ognjemet je spektakel za oči in ušesa. Eksplozije svetlobnih vzorcev, ki odmevajo v nas in nam na nebo rišejo slike utripajočih luči, zvezd, lune. Hipni bliski znanih mestnih obrisov v povsem novi luči in v odsevu z dravske gladine, ki za trenutek ostanejo v očesu - in nerazložljivo najdejo pot do srca. Ognjemet je za Festival Lent to, kar je festival za mesto; je simbol, je praznična predstava barv in teme, ki eksplodira v končno zmago svetlobe. Simbol magične ustvarjalnosti, ki zaznamuje regijo, mesto in Festival Lent kot središče energije tistih idej, ki prinašajo in ohranjajo upanje na boljši jutri in vero v ustvarjalnost ljudi. Zato bosta tudi letos nebo nad Mariborom obarvala dva festivalska ognjemeta, prvi že v soboto, 23. junija, ob 23.30  z obrežja Drave med Glavnim in Titovim mostom, drugi pa zadnjo junijsko soboto, ko bo obenem tudi zaključek festivala, z Glavnega mostu. In veseli nas, da bomo letos predstavi tisočerih luči lahko ponovno opazovali tudi s plavajočega odra na Dravi. Oh, romantika!

Živa knjižnica z zaporniki

Živa knjižnica je metoda, katere glavni namen je ozaveščanje in izobraževanje o vrednotah in človekovih pravicah, spodbujanje razprave o predsodkih in stereotipih v družbi. Sicer pa je Živa knjižnica kot vsaka druga knjižnica: ima čitalnico, knjižnični pult, knjižničarja/ko, izposoja knjig poteka za določen čas in se zabeleži na knjižnično izkaznico. Kljub temu pa se Živa knjižnica razlikuje od drugih knjižnic v eni zelo pomembni stvari – vŽivi knjižnici so knjige ljudje. Žive knjige so posameznice in posamezniki iz različnih družbenih skupin in kulturnih ozadij. To so ljudje z zanimivimi življenjskimi zgodbami in so pripravljeni govoriti o sebi ter na ta način deliti svojo življenjsko zgodbo z bralci. Imeli boste priložnost spregovoriti z zaporniki. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice