Vlada je na včerajšnji seji odobrila 4,5 milijona težek projekt mobilne stavbe za bolnike s covid-19, ki bo stala na parkirišču Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Univerzitetni klinični center Maribor se v drugem valu epidemije covid-19 sooča z veliko prostorsko stisko. V ta namen so z zunanjimi izvajalci zasnovali rešitev v obliki postavitve mobilnega hitromontažnega zdravstvenega objekta na parkirišču ob stavbi Oddelka za onkologijo. 

Objekt bi v prvi fazi uporabili za zdravljenje bolnikov s covid-19, v naslednjih letih pa za delovanje oddelka za infekcijske bolezni in vročična stanja, ki bi ga tja začasno naselili za čas predvidene gradnje nove stavbe oddelka v letih od 2023 do 2025. V končni fazi pa bi objekt uporabili za potrebe oddelka za onkologijo, ki se že sedaj sooča z vedno večjimi potrebami po dodatnih bolniških posteljah. 

Rešitev predvideva izgradnjo montažne bolnišnice oziroma postavitev montažnega objekta velikosti 1360 kvadratnih metrov z vsemi potrebnimi inštalacijami in opremo. S tem bi Univerzitetni klinični center Maribor pridobil prostor za zdravljenje od 20 do 24 akutnih bolnikov s koronavirusom ter od pet do šest bolnikov z najtežjo obliko koronavirusa, ki potrebujejo mehansko predihavanje, in sicer v obdobju, ko se bo epidemija umirila. 

Vrednost projekta ocenjena na 4,5 milijona evra

Po pričakovanjih vodstva stroke bodo bolniki s koronavirusom tudi v prihodnje, po umiritvi epidemije, kljub cepljenju še nekaj časa potrebovali zdravljenje v bolnišnici. Bolnike z ostalimi infekcijskimi boleznimi, ki se ne nanašajo na koronavirus, bo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ponovno mogoče zdraviti v stari stavbi infekcijskega oddelka do njene rušitve, saj je sama stavba neustrezna. 

»Stavba ne omogoča izolacijskih pogojev za različne vrste izolacij, še zlasti kritična pa je postala situacija v času pandemije koronavirusa, saj zaradi prostorskih razlogov ni možno zdraviti covidnih in necovidnih bolnikov v isti stavbi,« poudarjajo na ministrstvu za zdravje in Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Namen in cilj investicije je torej zagotoviti ustrezne pogoje za opravljanje zdravstvenih storitev, boljšo oskrbo bolnikov in kakovostnejšo specialistično zdravstveno obravnavo v skladu s sodobnimi standardi. Ocenjena vrednost znaša 4,5 milijona evra, sredstva pa se bodo zagotovila v okviru proračuna Republike Slovenije za leto 2021

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Kar zacet

Starejše novice