Se odpravljate na smučišče k sosedom? Po družbenih omrežjih je zaokrožila novica, da naj bi se zakonodaja v Avstriji poostrila. Po novem bi lahko smuči in smučarsko opremo prevažali zgolj na strešnem prtjažniku. Pa to sploh drži?

Na družbenem omrežju Facebook so se pojavile informacije o domnevno spremenjeni zakonodaji v Avstriji. Voznike, ki bi v avtu prevažali smuči in smučarsko opremo, naj bi tako doletela zajetna globa.

Resnično ali zgolj še ena spletna prevara?

Toda tako avstrijski avtoklub ÖAMTC kot Avto-moto zveza Slovenije novico izrecno zanikata.

V zakonodaji naj ne bi prišlo do sprememb glede prevoza smuči in smučarske opreme, Avstrijci sicer svetujejo uporabo strešnega kovčka, vendar ta ni obvezen.

Vozniki seveda morajo upoštevati, da pri prevozu vseh stvari tovor v avtu dobro privežejo, v nasprotnem primeru lahko v prometni nesreči ta poškoduje potnike. 

»Res je sicer, da so se kazni za nepravilen prevoz tovora zvišale. Najvišji zneski so se s 5000 povišali na 10.000 evrov. Ampak sam zakon se glede pravilnega nalaganja tovora ni spremenil, ne glede na to, ali gre za zimsko športno opremo, kovčke ali pa prevoz mačk in psov.

Voznik mora zagotoviti, da je vozilo z naloženim tovorom varno, da tovor ne moti voznika med vožnjo, na primer z zastiranjem vidnega polja, in da ne pade z vozila,« je za Žurnal24 pojasnila Verena Pronebner

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Urška zabuhla (nepreverjen)

kaj baba ve

orožnik (nepreverjen)

In, koga briga, če jaz prevažam smuči, novodobne, kratke, ki gredo v prtljažnik. Drugo je, če bi prevažal elanke RC 04, 210 cm, ki bi v stoenki ali jugecu štrlele ven, kar smo tudi nekoč počeli.

Krožnik (nepreverjen)

O, ti pa si velik, Orožnik! Tam okrog 1,95 m. Dio mio, che uomo!

Starejše novice