Vzgojiteljici Vrtca Ruše zaradi kričanja na enoletnega otroka pisni opomin ravnatelja. V Ministrstvu za šolstvo pripenjanje otrok v stol označujejo za popolnoma nedopustno.

Javnost je razburkal incident v Vrtcu Ruše, ki deluje v okviru Osnovne šole Janka Glazerja Ruše. Neljubi dogodek v garderobi jaslic sta v anonimnem pismu, objavljenem na spletni strani Lokalec.si, povzela starša enega od tamkajšnjih otrok. 

Kot sta zapisala, sta v garderobi bila priči grozljivemu dogajanju in to tudi posnela. 

Iz jaslične skupine sta slišala kričanje vzgojiteljice na otroka, ki je predvidoma jokal že dlje časa, saj je bil ves rdeč v obraz. Z rjavozelenim trakom je bil privezan na stol, vzgojiteljica pa naj bi vpila: »Zakaj se dereš? Tvoje dretje moti delovni proces. Takoj prenehaj!«

Pripenjanje v stol kot varnostni ukrep?

Kot je za Večer povedal Ladislav Pepelnik, ravnatelj vrtca s 190 otroki in 11 oddelki, so anonimno prijavo v šoli prejeli minuli teden, šele dva meseca po dogodku. Pred tem pritožb menda ni bilo, šlo naj bi za dolgoletno odlično vzgojiteljico.

Po njegovih besedah so se nemudoma pogovorili z vsemi vpletenimi, vzgojiteljica pa je priznala, da se je tistega dne na dolgotrajni jok otroka odzvala z nekoliko povzdignjenim glasom. Ob tem je izrazila obžalovanje ter se za dejanje opravičila. Ker po mnenju Pepelnika ravnanje ni bilo sprejemljivo, ji je izrekel pisni opomin, odrejen pa je bil tudi trimesečni nadzor njenega dela. 

Ravnatelj zagotavlja, da naj bi se starši enajstmesečne deklice strinjali s pripenjanjem otroka na nizek, lesen stolček s trakom iz blaga. Pri tem naj bi namreč šlo zgolj za varnostni ukrep, ob prehranjevanju in delu za mizo, saj so najmlajši otroci sicer izpostavljeni nevarnosti zdrsa iz stola.

Danes je na to temo že potekal sestanek s predsednico sveta staršev vrtca, prav tako bo po zagotovilih Pepelnika sklican svet zavoda. 

Tudi v šoli težave že dve leti

Po neuradnih informacijah Večera naj bi odnosi zaposlenih do otrok v šoli in vrtcu v Rušah starše skrbeli že nekaj časa.

Predsednica sveta staršev Osnovne šole Janka Glazerja Ruše Barbara Jert v zadnjih dveh letih izpostavlja težavno obnašanje otrok, medvrstniške konflikte, nestrpnost med učitelji in učenci ter načete odnose. So pa s ciljem reševanja težav že stekli pogovori z vodstvom šole, za to si med drugim prizadevajo v okviru delovne skupine, sodeluje pa tudi ravnatelj. 

Privezovanje nedopustno, inšpektorat v nadzor

Na ministrstvu za izobraževanj, znanost in šport ter na Inšpektoratu Republike Slovenija za šolstvo in šport medtem zagotavljajo, da bodo po uradni dolžnosti v vrtcu Ruše uvedli inšpekcijski nadzor ter pregledali ukrepe, ki jih je do sedaj izvedel ravnatelj.

Ob tem poudarjajo, da morajo stoli in mize za otroke biti v skladu s slovenskimi nacionalnimi standardi s področja pohištva v vrtcih oziroma izobraževalnih zavodih. Privezovanje otrok na stole je tako »popolnoma nedopustno in v nasprotju s temeljnimi načeli kurikula.«

Opominjajo pa tudi, da sta vljudnost in spoštovanje v komunikaciji odraslih v vrtcu zgled za otroke.

*Naslovna fotografija je simbolična.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
komunistka Olga (nepreverjen)

Ko sem še jaz hodila v šolo
je ravnatelj bil zato da je ravnal učiteljice
Vam povem so bile tak ponosne da jih je ravnal ravnatelj
da so nekatere imele na steni razredi
napis
za domovino - z ravnatlom naprej
Ja to so bili zlati časi

Seveda so pa imeli tudi ravnatelje na žagi
ki so ravnali deske

Oj joj joj (nepreverjen)

Budalo

In reply to by komunistka Olga (nepreverjen)

frdamani (nepreverjen)

budalo ti je mati ki te je skotila

In reply to by Oj joj joj (nepreverjen)

Objektivka (nepreverjen)

1. Prijava je prišla iz strani dveh posameznikov, ki v skupini NIMATA otroka in sta protipravno snemala otroke tujih staršev, brez njihove vednosti in privoljenja !!!! (morda bi bilo zanimivo raziskati ali ima ta anonimna kakšno osebno noto)
2. Otroci na stolčke niso privezan, ampak preko pasu nežno pripeti s paščkom in to samo tisti, ki imajo prenizek mišični tonus in bi se lahko poškodovali. Starši so na uvajanju to tudi videli in se strinjali!!! Na prispevku je bilo tudi prikazano in demonstrirano. Podane so bile celo izjave staršev v podporo.
3. Starši omenjenih otrok pravkar zbirajo podpise podpore dotični vzgojiteljici, ker so z njo zadovoljni in je načeloma primer odlične strokovne delavke.
4. Edino kar drži je, da je dvignila glas, to priznala, dobila sankcijo in se opravičila in naj prvi vrže kamen tisti strokovni delavec, ki ga še kdaj ni rabil !!!!!
5. Novinarji ste postali orožje za bedake in mrhovinarji, sram vas naj bo!

Default (nepreverjen)

Pankrti

Starejše novice