Vir: Inženirka leta
Znanih je deset nominirank za inženirko leta, ki predstavljajo največji potencial, da so s svojim delom in osebnostjo lahko zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Med nominirankami je tudi mariborska doktorska študentka Tajda Bogovič.

Namen izbora inženirka leta je po besedah organizatorjev čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk. V Evropi je namreč na študijskih področjih znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike le dobra četrtina deklet, v Sloveniji ena tretjina. 

Med pomembnimi vzroki, da se dekleta ne odločajo za inženirske poklice, sta tudi pomanjkanje zgledov in neustrezna obrazložitev pomena vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe, so prepričani organizatorji.

Z izborom inženirka leta tako naslavljajo problem nevidnosti inženirk v družbi. Cilj izbora je zato s spoznavanjem slovenskih inženirk pokazati, kako zanimive stvari počnejo in kako s svojim znanjem in delom prispevajo k napredku.

Za letošnji naziv se poteguje deset kandidatk, in sicer Ana Kavčič, Barbara Pogačar, Jerneja Sedlar, Lara Topol, Neža Guzelj, Rosana Kolar, Špela Poklukar, Tajda Pirnat, Viki Petrovič in Tajda Bogovič, doktorska študentka na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Med nominirankami tudi mariborska študentka

Tajda Bogovič je razvijalka programske opreme za medicinske naprave v podjetju MESI.

Trenutno zaključuje doktorski študij računalništva in informatike na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, zato se njeno delo odlično povezuje z znanstvenim raziskovanjem, kjer s pomočjo strojnega učenja rešuje izzive v medicini. 

»Če lahko kot inženirka pripomorem k zdravju ljudi, je to najmanj, kar se čutim dolžno narediti,« pravi Tajda Bogovič.

Predsednica slovenske sekcije Women in Engineering vidi inženirstvo kot poslanstvo in skrbi za promocijo tehničnih poklicev med dekleti.

»Že vrsto let predajam znanje mlajšim generacijam. Veseli me, da na poletnih delavnicah programiranja vidim vse več deklet,« še dodaja Bogovič.

Komentarji (3)

Surfeiter (ni preverjeno)

Bejži, bejži ... poslanstvo? ... torej delaj džabe, ali "pro bono" ... kakor bi se spačila sama ... zagorka mala ...

Vlado Slamomlatov (ni preverjeno)

Iz doktorskih inženirjev še nikoli nič ni bilo. Predolgo študirajo.

Naj se bejba 10 let dokaže v praksi, pa bomo videli, če je sposobna kaj več kot za fotošoping.

ovi (ni preverjeno)

Joža- kdo to "mi"? ...btw - fotoshooting si mislo verjetno (fotoshop uporabljajo...khm...);-)
p.s. boš ti preverjal prakso (če še svoje ne morš...)....

In reply to by Vlado Slamomlatov (ni preverjeno)

Starejše novice