Slika je simbolična.
Mariborski podžupan Samo Peter Medved je z izjavo, da občina načrtuje nove aktivnosti v Pekarni in da iščejo nadomestne prostore za delovanje same Pekarne, sprožil buren odziv med uporabniki Kulturnega centra Pekarna.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in podžupan Samo Peter Medved sta včeraj nadaljevala turnejo delovnih sestankov v mestnih četrteh in krajevnih skupnostih. 

Podžupan Medved je po sestanku s predstavniki Mestne četrti Magdalena dejal, da naj bi Mestna občina Maribor prostore Kulturnega centra Pekarna namenila za širitev medicinske fakultete in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Kulturni center Pekarna bi preselili v nekdanje prostore MTT v Melju. 

Izjava je sprožila buren odziv med uporabniki Kulturnega centra Pekarna. 

Občina zagotovila, da odločitev brez sodelovanja Pekarne ne bo sprejemala

Programski svet Kulturnega centra Pekarna je v odzivu zapisal, da so bili z idejo o selitvi seznanjeni, vendar jim je občina zagotovila, da nobenih odločitev ne bodo sprejemali brez uporabnikov in programskega sveta. 

Kot so pojasnili, se je programski svet še pred kratkim sestal s predstavniki mariborske občine, med drugimi podžupanoma Alenko Iskro in Gregorjem Reichenbergom.

»Na sestanku je Reichenberg omenil neko latentno možnost revitalizacije industrijske cone Melje in opcijo, da bi del dejavnosti iz Kulturnega centra Pekarna lahko izvajali tudi tam,« so zapisali. 

»Na tem sestanku je bilo tudi posebej poudarjeno, da občina ne bo sprejemala nobenih odločitev, vezanih na Pekarno, brez uporabnikov in programskega sveta ter da obstaja le skupna zgodba,« še dodajajo v Pekarni.

Nad izjavo podžupana v Pekarni ogorčeni

»Nad izjavo gospoda Medveda smo ogorčeni, saj je neko latentno opcijo preoblikoval v načrte, ki se sprejemajo nam za hrbtom,« so ostri v Pekarni. 

»V maniri nekaterih prejšnjih vodstev Mestne občine Maribor, ki so v interesu kapitala poskušali pekarnarje izseliti, se tudi tokrat ponavlja vzorec igre 'good cop, bad cop', kjer določeni uslužbenci občine poskušajo z nami ohranjati prijazne stike, drugi pa delajo na projektu, o katerem ne vemo nič,« so dodali. 

Ne bodo dovolili enostranskih odločitev, občino pozivajo k dialogu

Programski svet je jasno povedal, da uporabniki Pekarne ne bodo dovolili enostranskih odločitev: »Sprejemamo edino sodelovanje in pogovor.« 

Kot so zapisali, jih dolga leta ustvarjanja, povezava z lokalnim okoljem, dolgoročno načrtovanje programov in nenazadnje ogromni vsebinski in materialni vložki v območje Kulturni center Pekarna zavezujejo, da z delom nadaljujejo. 

»Pritiskov smo vajeni že od prej, žalostni pa smo, da tokratna oblast, za katero smo ob nastopu menili, da bo imela še največ posluha za razvoj urbane družbeno-kulturne scene v centru mesta, še enkrat preizkuša napačne poteze svojih predhodnikov,« so še zapisali

Napovedali so, da se bodo v Pekarni kmalu sestali vsi uporabniki in sprejeli odločitve, vezane na to izjavo. Hkrati pa ponovno pozivajo vodstvo Mestne občine Maribor k dialogu.

Komentarji (5)

Mariborcan1970 (ni preverjeno)

Dejstvo je da Pekarna ne sodi v večinoma spalno naselje. Že Kangler je imel namen da bi preselil Pekarno v bivše zapore za Europarkom. Melje bi še bolj ustrezalo pod pogojem da se revitalizira celotno območje. Vse pa v dogovoru z uporabniki Pekarne.

PROTI (ni preverjeno)

Islamizaciji

In reply to by Mariborcan1970 (ni preverjeno)

pohorskisvizec (ni preverjeno)

Čudno, kaj se tam dogaja!

Katosan (ni preverjeno)

Škoda takšnega objekta, da bi ga uporabljali neki kvazi umetniki in neke organizacije, ki samo pijejo denar davkoplačevalcev. Povsem se strinjam s predlogi kako jo urediti in jo nato dati v uporabo za namene, ki jih občina predvideva.

TABORČAN (ni preverjeno)

hahaha vas je nategno volilci srba

Starejše novice