Skoraj 300 let se pod cerkvijo sv. Petra v Malečniku nahajajo edinstvene katakombe. S prihodom novega župnika so jih začeli prenavljati, javnosti pa jih bodo prvič predstavili s prenosom svete maše.

Duhovnike in pomembnejše župljane so že od nekdaj pokopavali pod cerkvami v za to določenih prostorih. Ob Jožefinskih reformah je številne doletela žalostna usoda. Cerkve so morale podzemne grobnice, oziroma katakombe, zapreti za javnost. Marsikje so jih preprosto zasuli. Katakombe pod malečniško cerkvijo so se ohranile, a so bile dolgo v zelo slabem stanju. S prihodom novega župnijskega upravitelja Sebastijana Valentana pa so doživele temeljito prenovo.

»Katakombe smo prenavljali približno en mesec, neprekinjeno skoraj vsak dan,« pripoveduje Valentan. Narejena je bila nova elektrifikacija, a najprej so morali katakombe temeljito očistiti, saj se je skozi leta nabralo veliko peska, prav tako je stene uničevala vlaga. 

Po kamnitih stopnicah do edinstvenih katakomb iz leta 1730

Na desni strani cerkve sv. Petra v Malečniku najdemo vhod v katakombe, nad njim pa napis Bog se usmili verne krščanske duše v vicah. Kamnite stopnice od tam vodijo do edinstvenih grobnic oziroma katakomb. Te je dal daljnega leta 1730 postaviti takratni župnik Janez Sittich

V sprednjem delu katakomb, ki se nahajajo pod skoraj celotno površino cerkve, je postavljen kamnit oltar Sv. Križa z vzidanimi relikvijami. 

Na stenah je 64 grobnih niš, od katerih je 14 zazidanih. Kamnite plošče na njih pričajo, da v njih počivajo nekdanji malečniški duhovniki in zaslužni župljani. Med njimi tudi Janez Sittich, graditelj cerkve in katakomb.

Tik za oltarjem je častno mesto z desetimi grobimi nišami. Da gre za duhovnike dokazujejo tudi barvne poslikave lobanj z rdečimi in črnimi bireti oziroma duhovniškimi pokrivali. 

Na desni strani se nahaja posebnost malečniških katakomb – velika kostnica, ki so jo prenovili na edinstven način in sicer po vzoru švicarskih katakomb. Prav ureditev kostnice, je bila po besedah Valentana, največji zalogaj pri prenovi.

Ob kostnici stoji Marijin kip, ki je bil dolga leta »obglavljen«. »Po čudežu sem našel Marijino glavo. To smo z restavratorskimi deli tudi namestili nazaj,« dodaja malečniški župnik.

V katakombe je mogoče pokukati iz notranjosti cerkve

Iz katakomb vodi poseben rov, ki zadnjih sto let ni bil odprt, in za katerega se ne ve, kam vodi. Po nekaterih pričevanjih pa naj bi vodil pod reko Dravo na drugo stran mesta Maribora ali pa celo do romarske cerkve Matere Božje na Gorci.

Med prenovo so v cerkev namestili pokrov in pohodno rešetko, ki obiskovalcu omogoča pogled v katakombe tudi neposredno iz cerkve in obratno. 

Ne le katakombe, novi župnik poskrbel tudi za druge spremembe v župniji

»Ko sem 1. avgusta prišel v župnijo Malečnik, sem videl, da je potrebna obnove in tako sem se tega lotil skupaj z dobrimi ljudmi, ki so pristopili na pomoč,« je povedal Valentan. V cerkvi so naredili zasteklitev zimske kapele, kjer bodo maše odslej na toplem. Naredili so novo steno v zakristiji da imajo gospe, ki čistijo in krasijo cerkev, sedaj svoj prostor. 

»Velika prenova se je zgodila v župnišču, kjer smo popolnoma prenovili veroučno učilnico, narejena je bila pisarna, obnovljene so bile sanitarije, vsa inštalacija, voda, ogrevanje,« razlaga župnik. 

V malečniških prenovljenih katakombah po več kot sto letih ponovno sveta maša

Na spomin vseh vernih rajnih, 2. novembra, ob 18. uri, bodo katakombe predstavljene širši javnosti. V prenovljenih katakombah bo prvič po več kot 100 letih potekala sveta maša, ki jo bo neposredno prenašala TV EXODUS. 

Ko se bo epidemiološka slika v državi izboljšala, si bo katakombe mogoče tudi osebno ogledati.  

Komentarji (6)

baba od župana. (ni preverjeno)

še dobro da komunajzeri tega niso prej odkrili
bi bile izropane do zadnje kosti
prostor pa bi namenili za narodni magazin

Si pa naivna (ni preverjeno)

marsikatera ni prisla iz cerkve ampak za vecno ostala v katakombah.

In reply to by baba od župana. (ni preverjeno)

božidar (ni preverjeno)

vsaka vam čast za vaš komentar

In reply to by Si pa naivna (ni preverjeno)

božidar (ni preverjeno)

v imenu kristusovih ran je marsikatera dala nedolžnost stran

Marsikatero zensko (ni preverjeno)

vernico so po obredu odvlekli slekli posilili in ubili ... od pogresanih pa ni bilo sledi ne duha ne sluha ampak samo grozne pripovedi

In reply to by božidar (ni preverjeno)

pohorskisvizec (ni preverjeno)

Tos i bom šel pogledati..A veste, da se je Malečnik imenoval včasih Sv. Peter!

Starejše novice