Če še niste, boste v prihodnjih dneh na svojih jeklenih konjičkih spet morali zamenjati pnevmatike. Bomo letos tudi za to storitev morali odšteti več?

Čaka nas ponovna zamenjava pnevmatik, zimske gume morajo vozniki v Sloveniji namestiti do 15. novembra.

Kdaj potrebujemo nove gume?

Preden avtomobile odpeljete na menjavo gum, je potrebno preveriti njihovo ustreznost. Na Zavarovalnici Triglav navajajo, da je za življensko dobo pnevmatik ključnega pomena zračni tlak.

Priporočeno stopnjo zračnega tlaka lahko preverite na notranji strani lopute rezervoarja za gorivo ali na nosilcu vrat. Podatek je dostopen tudi v priročniku vašega vozila. 

Prenizki tlak povzroča težave pri zaviranju, s tem se pa pnevmatike hitreje obrabijo. 

Zavarovalnica Triglav navaja, da je po pretečenem obdobju štirih let potrebno razmisliti o nakupu novih gum. Kljub temu da imajo gume morda še tri ali celo štiri milimetre v globini kanalov tekalne površine, je starost gum pomemben dejavnik za menjavo gum, priporočljivo je, da ta naj ne bi presegala šest let. 

Če ne boste pravočasno zamenjali gum, vas lahko doleti visoka globa

Zimske gume sodijo pod obvezno zimsko opremo avta. V primeru, da za te ne boste pravočasno poskrbeli, vas lahko čaka visoka kazen. Globe se gibljejo od 40 do 1000 evrov. 

Voznika z neustrezno opremljenim vozilom, torej brez zimskih gum, lahko po 15. novembru doleti kazen v višini 40 evrov.

Globa v višini zneska 500 evrov doleti vsakega voznika, ki onemogoča promet drugih vozil. Prav tako prejme pet kazenskih točk. 

Za pravne osebe in samostojne podjetnike so globe nekoliko višje. Neupoštevanje določb zakona lahko privede do globe 1000 evrov. 

Kakšne so cene pnevmatik na Ptuju?

Pri Vulkanizerstvo, avtomehanika, avtopralnica Kolarič Branko so cene premontaže pogojene z nakupom pnevmatik. Tako stranke, ki kupijo tudi gume, odštejejo za premontažo za kovinska platišča 31 evrov, za aluminijasta platišča pa 36 evrov.

V kolikor je potrebna premontaža in centriranje gum, ki jih stranka pripelje s seboj, je cena za kovinska platišča 35 evrov, za aluminijasta platišča pa je cena premontaže in uravnoteženja 42 evrov.

S podjetja so sporočili, da cen premontaže niso dvignili, vendar bodo v primeru dodatnega skokovitega dviga cen energentov in materiala bodo tudi oni primorani podražiti svoje storitve.

Od česa odvisne cene menjave pnevmatik?

V Avtohiši Horvat pojasnjujo, da so cene montaže lahko različne. Dejavniki, ki vplivajo na to, koliko boste morali odšteti za samo menjavo gum, so velikost, vrsta platišča in vrsta avtoplaščev. 

Na cene prav tako vplivajo tipi pnevmatik, ventili in vrsta vozila.

»Večja so platišča, težje je opraviti menjavo pnevmatik, zato so tudi cene pri večjih dimenzijah nekoliko višje«, so o samem postopku menjave sporočili iz Guma centra v Mariboru.

Pri tem so izpostavili, da so cene premontaž v Sloveniji na nizkem nivoju. Zato naj bi se profesionalni vulkanizerji vse bolj pogosto odločali za tujino. 

Kako se gibljejo cene v Ljubljani?

Vulkanizerska delavnica Avtogume Vujasinović Nikola zatrjuje, da je pri njihovih cenah gum in cenah premontaže prišlo zgolj do rahle spremembe. Ta naj bi odražala stanje na trgu. 

»Korekcije v določenih postavkah odražajo poleg dviga cen energije tudi pomanjkanje in spremembo cen repromateriala ter delovne sile,« so o višanju cen dejali v delavnici. 

Kaj pa Pomurje? 

Iz podjetja Avtocenter Horvat so pojasnili, da so se pri njih cene zimskih pnevmatik zvišale približno za 20 odstotkov. To pripisujejo vse višjim stroškom energije, osnovnih surovin, transporta in ostalih stroškov.

Cene posameznih pnevmatik so odvisne predvsem od blagovne znamke, velikosti in hitrostnega razreda. V njihovi avtohiši bi za eno gumo odšteli približno 45 evrov.

V Avtocentru Horvat se cene montaže začnejo pri štirih evrih in gibljejo navzgor. Glede na prejšnjo sezono so storitve dražje za pet do deset odstotkov. 

Kot razlog za dvig cen tudi v tem primeru navajajo višje cene energije in višjih stroškov dela. Precejšnji krivec so tudi preostali stroški, ki pridejo v poštev pri sami menjavi.

»Trenutna ekonomska situacija ni ugodna za poslovanje«

V podjetju Guma center pravijo, da so tudi oni morali prilagoditi cene pnevmatik in storitev zamenjave. Te so šle navzgor, zaradi podražitev vulkanizerskega materiala, ki naj bi se podražil kar za od 30 do 50 odstotkov.

Podražili so se tudi stroški energije, dela in materiala, ki vplivajo na splošno višanje cen. 

Za kolikšen odstotek so se cene povišale v primerjavi s prejšnjim letom, iz podjetja Guma center Maribor niso želeli razkriti.

»Trenutna ekonomska situacija ni ugodna za poslovanje,« so pojasnili na Guma center Maribor.

Kljub temu se na podjetju trudijo, da kupcem omogočijo cenovno ugodne storitve.  

Avto-moto zveza Slovenije pa je sporočila, da so se njihove pnevmetike zaradi dodatnih podražitev in napovedi manjše proizvodnje s strani proizvajalcev dvignile za okoli 15 odstotkov. 

Proizvajalci podražitve utemeljujejo z dvigom cen surovin, višjimi proizvodnimi stroški in višjimi stroški transporta.

Komentarji (2)

Rq (ni preverjeno)

hahaha, kako bedno skrivanje cen... na isto prakso sem naletel sam, ko sem pri podjetjih poizvedoval sam. na internetu cen ni, na moje povpraševanje pa so mi odgovorili, da naj pridem do njih in mi bodo vse pojasnili. Ta trg očitno ne deluje, saj nihče ne upa objaviti cen, da ne bi konkurenca prišla ven z nekoliko nižjimi?

Pa nasmejali ste me z izrazom "profesionalni vulkanizerji"... a to obstaja pri nas? jaz nisem še nobenega videl...

SLO (ni preverjeno)

Za 15 minut dela ti vzamejo 40 eur. Grabeži pač a delavci dobijo malo nad minimalno plačo.

Starejše novice