V primeru potrditve sodbe na višjem vrhovnem sodišče bo Mestna občina Maribor zagotovila sredstva za dodatke poklicnim gasilcem.

Župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec, direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer in predstavniki Sveta zavoda so se seznanili s sodbo, ki jo je v korist Aleksandra Ogrizka izdalo delovno in socialno sodišče na prvi stopnji. 

Predsednik sindikata poklicnih gasilcev vložil tožbo

Gospod Ogrizek, sicer predsednik sindikata poklicnih gasilcev, je tožbo na mariborsko sodišče vložil kot fizična oseba. Sodišče je njegovi zahtevi za izplačilo povračilo stroškov prehrane med delom oziroma malice za nočni dodatek pritrdilo. Enak primer je v lanskem letu sprožil poklicni gasilec v Krškem, kjer je bilo na prvostopenjskem sodišču njegovi zahtevi ugodeno, vendar je po pritožbi Višje sodišče v Ljubljani sodbo razveljavilo.

Kmalu po znani sodbi se je sestal Svet zavoda, namestnik predsednika Drago Žibek je povedal: »S sodbo smo se seznanili člani sveta zavoda in v konstruktivnem duhu preučili vse možnosti. Naš namen seveda ni delovati proti poklicnim gasilcem, prav tako pa razumemo stališče vodstva Gasilske brigade Maribor.« 

Pritožba na Višje sodišče

Direktor Gasilske brigade Maribor je skladno z zakonom dolžan uporabiti vsa pravna sredstva, ki so mu na voljo, in bo vložil pritožbo na Višje sodišče, saj zgled iz Krškega, ki je več ali manj enak mariborskemu, kaže na drugačno mnenje višje sodne instance. 

Aleš Ciringer, direktor Gasilske brigade Maribor je povedal: »Skladno z zakonom in kot direktor, ki je odgovoren za delovanje in sredstva javnega zavoda, sem dolžan ravnati tako, da izčrpam vse pravne možnosti. Vsekakor pa bom, če bo sodba Višjega sodišča pritrdila odločitvi prvostopenjskega sodišča, naredil vse, da bodo gasilci izplačilo prejeli. Ključno vprašanje je veljavnost Zakona o uravnoteženju javnih financ in posledično vprašanje glede uporabe 106.a člena Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami.«

Če bo treba, bodo dodatke zagotovili

V kolikor bo Višje sodišče razsodilo drugače, Gasilska Brigada Maribor in Mestna občina Maribor pravnomočno izrečeni sodbi seveda ne bosta oporekali in izplačali zahtevan znesek. 

Andrej Fištravec je povedal: »S sodbo sodišča sem se seznanil in se tudi sestal s predstavniki Gasilske brigade Maribor. Naše skupno stališče je bilo, da direktor mimo svojih zakonskih dolžnosti ne sme iti, zato se bo na odločitev pritožil in pri tej odločitvi ga seveda podpiramo. V primeru enake odločitve Višjega sodišča bomo seveda sredstva v proračunu tudi zagotovili. Mestna občina Maribor ima z mariborskimi gasilci dobre odnose, saj cenimo njihovo delo in predvsem požrtvovalnost. Zmeraj smo jim prisluhnili in jim stopili nasproti, v rebalansu proračuna za leto 2018 smo za njihove plače še pred dogovorom z vlado o odpravi plačnih anomalij namenili več sredstev.«

V tem času pa si bo Mestna občina Maribor pridobila mnenje Ministrstva za javno upravo glede Zakona o uravnoteženju javnih financ, kar se tiče dela izplačevanja nadomestila v letu 2018.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice