V tokratni pogovorni oddaji Dora - nedeljski pogovori, je bil gost Dario Varga, prekmurski igralec, ki že 30 let ustvarja v Slovenskem mladinskem gledališču.

Najbolj znan je po vlogi Debevca v Naši mali kliniki, vendar pa je med svojo kariero nanizal veliko število vrhunskih gledaliških vlog, za katere je prejel tudi številne nagrade. 

Dario Varga je bil rojen leta 1961 v Novem Sadu, vrtec je obiskoval v Lendavi, osnovno in srednjo šolo pa v Murski Soboti. Oče je bil kot mlad inženir gradbeništva poslan na raznorazna gradbišča po Jugoslaviji. Koper najprej, potem pa Novi Sad in v Novem Sadu je na nekem gradbišču delal te visoke gradnje in je spoznal mamo.

»Ko sem bil pa eno leto star, pa je oče dobil službo v Lendavi in je družino, z mano vred, preselili v Lendavo in tam smo bili 5 let, tudi v vrtec sem hodil v Lendavi in potem smo se spet preselili v Mursko Soboto«. 

Obiskoval je današnjo Osnovno šolo 1 v Murski Soboti ter Gimnazijo Murska Sobota, vmes pa bil tudi zelo uspešen športnik.  

Igro spoznal že v mladosti

Skupaj z očetom in bratom (oba sta bila amaterja v igralskih vodah) ter stricem, so začeli z družinsko predstavo Totovi v Kulturno umetniškem društvu Štefan Kovač Murska Sobota. Predstavo je režiral njegov oče, z bratom sta bila v vlogi igralcev, stric Ladislav Varga pa je bil dramaturg. Varga se spominja resnega dela in velike zagnanosti v tem društvu. Ko so ga na sprejemnih izpitih na akademiji vprašali, kje bi rad delal v primeru, da opravi izpite, je dejal, da bi delal v Kulturno umetniškem društvu Štefan Kovač v Murski Soboti, saj tudi tam delajo zelo resno in z zelo veliko zagnanostjo. 

Gospod Debevec – vloga, ki je ostala v zavesti Slovencev

Varga je v javnosti poznan predvsem po filmih Petelinji zajtrk, Kajmak in marmelada, še najbolj pa po televizijski vlogi bolnika Srečka Debevca v nadaljevanki Naša mala klinika (NMK). Gre namreč za vlogo, ki se je korenito postavila v zavest starega in mladega v Sloveniji.

»Opazil sem, da me je zaznamovalo, in da me zaznamuje in da me bo najverjetneje zaznamovalo do konca življenja. Veseli te, ko vidiš in staro in mlado te pozna, spoštuje, ceni«.

Sodelovanje v takšnih zabavnih televizijskih žanrih je bilo v akademskih krogih sprejeto, saj ne gre za visoko umetnost.

»Jaz osebno sem zelo ponosen na to vlogo. Jaz vem, kako je težko narediti en lik, ne samo NMK, tudi v kaki drugi predstavi, koliko moraš znati, da napraviš ta pravega, sploh pa takega, ki pol ostane nekaj časa. To ni mačji kašelj. In ljudje, ki to vejo spoštujejo«.

Čeprav so pop žanri za Vargo pomenili vrhunec kariere, pa je po dobri vlogi zanimanje za nove vloge upadlo. Tako kot privatno življenje, je tudi profesionalno življenje ena sama skalinada, kot omenja Dario. Vzponi in padci. Po posnetem filmu Petelinji zajtrk telefon Daria Varga ni zazvonil kar štiri leta.

»V Sloveniji je taka logika: Midva sva zdaj posnela, zdaj pa morajo malo še drugi probati«. 

To je bil povod za iskanje problemov, za konflikt samim s sabo. Varga je vedno želel biti slišan, »vsi mi govorijo že celo življenje, da zelo počasi govorim, da nimajo časa mene poslušat, da preden jaz kaj povem to traja in potem zmeraj mene preskočijo in nikoli ne uspem povedat do konca. In na sestankih recimo v gledališču, jaz nikoli nisem mogel povedati do konca tistega, kar sem želel, ker so me preskočili«. 

S tem razlogom je ustvaril tudi svojo monodramo.

»Osnovna ideja je točno taka. Pustite meni, da jaz povem do konca, potem pa boste vi govorili«.

Kot je spregovoril v svoji monodrami, pa glasno opozarja tudi na težave v Slovenskem mladinskem gledališču. Opozarja na prazne dvorane, na odseljevanje domačih igralcev in zasedenost tujih gledalcev pri nas ter na nezmožnost napredovanja igralca (v primeru da ta dobi slabo oceno). Hkrati pa opozarja na vse tiste, ki jih je strah izraziti svojega mnenja, le zato, da jih to ne bi zagrenilo njihovega življenja. 

Komentarji (1)

cajting (ni preverjeno)

Vse ok, keri pa je te ta “voditelj”, samo neka prekinja pogovor, skače v besedo, poskuša biti komičen pa mu ne uspeva. Dobro, da je na youtube, ker včasih rabiš 5-6x ponavljat, da dešifriraš momlanje voditelja, kaj če bi šou ta dodo kakšne kratke novičke pisat (ne brat), bi bilo dosti manj naprezanja gledalcev, ali vsaj podnapise prosim....

Starejše novice