V Ljubljani so vzpostavili nov projekt 'Osebna koda obleke', kjer odslužena oblačila, ki jih hranite zgolj zaradi lepih spominov, ki vas vežejo nanje, lahko 'živijo' dalje.

Mnoge omare so prepolne oblek, ki se jim težko odrečemo zaradi spominov ali zanimivih zgodb, ki nas vežejo nanje.

Projekt 'Osebna koda obleke' so vzpostavili prav z namenom, da odslužene obleke dobijo nove lastnike in tako živijo dalje.

Oblačila z zgodbami so dobro ohranjena

Avtorica projekta Marija Mojca Pungerčar je povedala, da je zanimanje za projekt veliko in je prejela že kar nekaj oblek in zgodb.

»Zaenkrat smo dobili izjemno zanimive zgodbe in z njimi obleke, ki so se celo izognile čistkam in prezračevanju, prav zaradi vrednosti teh oblek v obliki spomina,« razkriva avtorica projekta.

Oblačila imajo več kot le denarno vrednost

Gre za izmenjavo oblek, ki bodo na ogled, brezplačno oddajo in branje zgodb na voljo obiskovalcem s pametnimi telefoni konec marca v galeriji Spomeniškovarstveni center v Ljubljani. Možnost pomerjanja bo v skladu s takratnimi epidemiološkimi ukrepi.

Projekt predstavlja posodobljeno različico projekta Dresscode iz leta 2002 avtoric Marije Mojce Pungerčar in danes že pokojne Veronike Klančnik.

Izpostavlja socialno, kulturno, čustveno in uporabno vrednost oblačil v nasprotju z njihovo denarno vrednostjo, kar nas v teh brezstičnih časih zapovedane socialne distance lahko znova poveže.

Zgodbe živijo naprej

Navezava na predmete in obleke je prav zaradi spominov, ki nas vežejo nanje, nekaj povsem naravnega. Projekt pa nam nudi možnost, da se takšnih oblek znebimo iz omar in da ustvarijo nove zgodbe drugje.

Navodila za sodelovanje:

  1. Za donacijo izberite oblačilo, za katerega si predstavljate, da bi ga lahko še kdo nosil. Obleka naj bo v dobrem stanju. Sprejemajo samo vrhnja oblačila, za nogavice in perilo ni več potrebno.
  2. Za sodelovanje se prijavite na naslov: [email protected]. Napišite vaše ime in priimek, zaželjen je tudi poklic. Dodajte zgodbo, ki jo želite ovekovečiti in za katero se strinjate, da je lahko objavljena: naprimer kje/kdaj/zakaj ste obleko kupili/ dobili/naredili, ob katerih priložnostih ste jo nosili, kakšno zanimivost ... Če želite ostati anonimni, vaših osebnih podatkov ne bomo objavili. Za dogovor o prevzemu potrebujemo tudi vaš telefon.
  3. Obleke naj bodo za oddajo oprane, v polivinilasti vrečki, opremljeni z vašim imenom in priimkom. Lahko se dogovorimo za osebni prevzem ali pa obleke oddate na sprejemnem mestu v galeriji DLUL na Bregu 22 v Ljubljani v delovnem času galerije od torka do petka od 10.00 do 18.00 ter v ponedeljek, soboto in nedeljo od 10.00 do 14.00. V času morebitnega ponovnega zaprtja galerij pa samo med uradnimi urami v ponedeljek in sredo od 10.00 do 14.00
  4. Prijave sprejemajo do 28. februarja 2021.

Pozor! Oblek ne oddajajte brez predhodne prijave po mailu, saj jih v tem primeru ne morejo vključiti v projekt.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Melkijar (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

....naprimer kje/kdaj/zakaj ste obleko kupili/ dobili/naredili, ob katerih priložnostih ste jo nosili, kakšno zanimivost ... NISTE NORMALNI !

Mariborčan 1970 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

jaz bom pomagal moškim pri pomerjanju oblek
sem hiter gibčen
in se hitro pripognem

Starejše novice