Foto: Jure Banfi
Na Grajskem trgu so leta 1883 prižgali prvo žarnico v Mariboru, Sloveniji in tem delu Evrope. V spomin na ta pomemben dogodek je v sklopu praznične okrasitve mesta tam zasijalo tisoče majhnih žarnic.

Maribor se je v petek odel v pravljično preobleko, ulice in trgi so zasijali v soju prazničnih luči, s čimer se je začel Čarobni Maribor.

Na Grajskem trgu sijejo žarnice

Kot so pojasnili, na Mestni občini Maribor, so nadgradili lanskoletno razsvetljavo.

»Pri okrasitvi zasledujemo kombinacijo tople in hladne svetlobe, ki se med seboj prepletata,« je povedala Neva Pipan, koordinatorica aktivnosti v kabinetu župana. 

Letošnja praznična okrasitev nadgrajuje koncept čarobnih niti, ki povezujejo mestne ulice in s tem ponazarjajo povezovanje med ljudmi.

Novo podobo je dobil Grajski trg, na katerem je zasvetilo na tisoče majhnih žarnic. Ta okrasitev ni naključna, ampak je navdih vzet iz mariborske zgodovine. 

»Navezuje se na dogodek, ki smo ga mogoče že pozabili, a je za nas zanimiv in pomemben,« je pojasnila Pipan. Gre namreč za spomin na leto 1883, ko je v začetku aprila na Grajskem trgu zagorela prva žarnica

Foto: Miloš Vujinović

V Mariboru zasvetila prva električna žarnica na Slovenskem

Pisalo se je leto 1883, ko je na naših tleh zasvetila prva žarnica na žarilno nitko. Zasvetila je v Mariboru, na današnjem Grajskem trgu.

Karl Scherbaum, lastnik parnega mlina, je na parni stroj priključil električni generator in osvetlil svojo hišo in delavnico. 

Tako je v poslovnih prostorih na Grajskem trgu prvič v Mariboru, Sloveniji in v tem delu Evrope zasvetila električna žarnica. To se je zgodilo zgolj štiri leta po tem, ko je Thomas Alva Edison patentiral žarnico z ogleno nitko v Ameriki.

Njegova električna razsvetljava s 36 žarnicami predstavlja začetek dobe elektrifikacije na Slovenskem. Kmalu so z elektriko poganjali prve stroje v tovarnah in delavnicah.

Mariborsko zgodovino želijo vplesti v okrasitev mesta

»Prav je, da to zgodbo delimo kot zanimivost naprej,« pravi Pipan in dodaja, da želijo tematsko okrasitev mesta graditi tudi v prihodnje.

»V nadaljevanju si želimo poiskati še več zgodovinskih dogodkov in tem, ki bi lahko krasile naše mesto,« je povedala.

Tako bi v prihodnje med sprehodom skozi mesto lahko spremljali zgodbo. »Smo na začetku te poti, ampak se mi zdi, da je to dobra osnova, da gradimo na tak način okrasitev mesta tudi naprej,« je še dodala.

Se pa okrasitev iz mestnega središča seli tudi v mestne četrti in krajevne skupnosti. Na občini pravijo, da se jim zdi pomembno, da ima vsak del občine neko točko ali trg, ki si ga lahko pridejo otroci pogledat in da tako pričarajo vsaj nekaj vzdušja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice