Posledice deževja v Malečniku.
Obilno deževje je na območju Maribora povzročilo številne težave, vključno s plazovi, zaprtjem cest in zalivanjem kletnih prostorov. Že jutri pa se pričakuje še več težav, saj so napovedane nove padavine, ki bodo povzročile poplavljanje rek.

Včerajšnje celodnevno deževje je po trenutnih podatkih uprave za zaščito in reševanje največ težav povzročilo na severovzhodu države.

Posledicam deževja se ni izognil niti Maribor z okolico, saj je meteorna voda zalivala kletne prostore, zaradi razmočenega terena se je podrlo precej dreves, sprožilo pa se je tudi več zemeljskih plazov.

Tako je bila včeraj nekaj čez 16. uro na regijski center za obveščanje podana prijava plazu na območju krajevne skupnosti Malečnik - Ruperče.

Zaradi plazu je še vedno zaprta državna cesta Maribor - Pernica do ureditve razmer, sedaj pa je znanih več podrobnosti o posledicah in sami zapori ceste.

Na območju Maribora našteli 13 plazov

Poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Maribor Samo Robič in poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik sta po vremensko pestremu koncu tedna razložila, da so se težave zaradi obilnega deževja začele pojavljati v petek, nato pa so se iz dneva v dan le še stopnjevale.

Prvi so na terenu na območju mariborske občine posredovali gasilci Gasilske brigade Maribor, ki so se jim že kmalu pridružile enote okoliških prostovoljnih gasilskih društev, komunalne službe in mariborska civilna zašita.

Kot je povedal Samo Robič, jim največ preglavic še vedno povzročajo plazovi. Od petka do danes so jih na območju Mestne občine Maribor našteli 13, trije plazovi pri tem pa so v neposredni bližini objektov, zaradi česar jih pozorneje spremljajo, a evakuacija prebivalcev za zdaj še ni potrebna.

Plazovi zaprli štiri ceste na območju mariborske občine

Plazovi pa težave povzročajo tudi v cestnem prometu, tako so trenutno zaprte štiri ceste na območju mariborske občine. In sicer dve na območju Malečnika in dve na območju Rošpoha, Kamnice in Gaja.

Odseki cest tako vsaj za zdaj ostajajo neprevozni, saj bo za začetek sanacije potrebno počakati na boljše vremenske razmere.

»Danes aktivnosti nadaljujemo, je pa vse v pričakovanju nadaljnje vremenske napovedi, ki seveda ni najbolj ugodna in pričakujemo, da bo potrebno še biti prisoten in opraviti delo na terenu v prihodnjih dneh,« je napovedal Robič.

Prav zaradi tega pa je občane opozoril, da naj delujejo samozaščitno, se držijo zapor cest in omejitev gibanja ter se držijo navodil pristojnih.

Mariborski gasilci se že pripravljajo na nove težave

Poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik je razložil, da so bili mariborski gasilci od petka do danes zaradi vremenskih nevšečnosti posredovali več kot tridesetkrat, predvsem zaradi zalitih kleti, padcev dreves in plazov.

Samo danes so zaradi novih sproženih plazov posredovali trikrat, pri čemer se gasilci trudijo preprečiti nove plazove in zamejiti že sprožene, na primer s pokrivanjem s folijo.

»Vemo, da če pride zdaj še neka večja količina dežja v prihodnjih dneh, da bo verjetno še kaj, na kar se pripravljamo. Torej, da bomo posredovali še večkrat,« je napovedal Robič.

Jutri bo na vzhodu države prišlo do poplavljanja in razlivanja rek

Medtem ko je za danes napovedano suho vreme, pa se že v torek obetajo nove težave, saj bodo po napovedih Agencije republike Slovenije padavine znova zajele vso državo.

Tako se bo ponoči pooblačilo, dež pa bo do jutra zajel vso Slovenijo. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem se bo krepila burja. Jutranje temperature bodo od osem do 13, na Primorskem okoli 15 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa od 11 do 15, na Primorskem do 19 stopinj Celzija.

Agencija Republike Slovenije za okolje napoveduje, da bodo v torek reke v vzhodni polovici Slovenije ob ponovnih obilnih padavinah in zaradi velike predhodne vodnatosti ter namočenosti tal močno narasle.

Najbolj bodo narasle reke, ki se danes že razlivajo, in sicer reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju in v porečju Krke. Poplavljene površine se bodo povečevale predvsem popoldan in v noči na sredo.

Razlivanja rek so verjetna tudi drugod na vzhodu Slovenije. Ob krajevno močnejših padavinah se lahko razlijejo hudourniški vodotoki, na več mestih lahko pride do zastajanja in poplavljanja padavinske vode.

V sredo se bodo poplavljene površine predvidoma še povečevale. Reke Krka, Pesnica in Ščavnica lahko poplavijo tudi v večjem obsegu, še napovedujejo vremenoslovci.

Starejše novice