Ozaveščanje otrok in mladih o pomenu varovanja okolja in zdravega načina življenja je eden od pomembnih poslanstev Zveze prijateljev mladine Maribor.
Zveza prijateljev mladine Maribor ob Eko dnevih vabi na naravoslovne in ustvarjalne delavnice.

Ozaveščanje otrok in mladih o pomenu varovanja okolja in zdravega načina življenja je eden od pomembnih poslanstev Zveze prijateljev mladine Maribor.

To dokazujejo dogodek ob dnevu Zemlje, Eko dnevi, naravoslovne in ustvarjalne delavnice z uporabo naravnih in odpadnih materialov, Cunjami – izmenjevalnica oblačil za mlade, naravoslovni dnevi in učilnice v naravi, akcije, kot je Vrečka Srečka in še vrsta manjših korakov, ki prispevajo k premisleku in okolju prijaznejšemu delovanju v vsakdanjem življenju.

V duhu celostne vzgoje odgovornega Zemljana Zveze prijateljev mladine Maribor udeležence in njihove spremljevalce poziva, da prinesejo s seboj malico in vodo v posodah za večkratno uporabo.

S tem želijo opozoriti na problem količine odpadne embalaže in pomen ohranjanja pitne vode in otroke naučiti, kako si naj tudi sicer pripravijo malico za izlete in potovanja.

Dobimo se v parku 

V preteklosti so bili Eko dnevi na enem od mariborskih trgov, letos pa bodo ti v parku. K sodelovanju na naravoslovnih dnevih so povabljene osnovne šole, dogodek pa je razdeljen na dva termina. Prvi bo v ponedeljek, 24. maja 2021, drugi pa v petek, 4. junija, bo med 9. in 12. uro, s čimer bo obeležen tudi mednarodni dan varstva okolja, ki poteka 5. junija.

Mnogo več zanimivosti o parku bodo otroci izvedeli v ponedeljek. V manjših skupinah bodo raziskovali park, drevesa, medonosne rastline in njihove opraševalce, se prepričali, da v parku rastejo tudi gobe, spoznavali plazilce in dvoživke ter skrivnostno življenje v tleh, se pogovorili o pasjem bontonu, požgečkali svoja čutila, se umetniško izražali in razmislili o tem, kaj bi drevesa v parku rada sporočila ljudem. 

Dejavnosti bodo potekale med 9. in 12. uro, izhodišče za vse dejavnosti pa bo pri opuščenem bazenu, od koder bodo skupine odhajale na različne strokovno vodene delavnice. 

CUNJAMI – Izmenjevalnica oblačil za mlade

V sklopu okoljevarstvenih in naravoslovnih dejavnosti bo v torek, 25. maja, med 17. in 19. uro, tretji letošnji CUNJAMI – Izmenjevalnica oblačil za mlade.

V Domu ustvarjalnosti mladih na Razlagovi 16 bo tokrat v ospredju izmenjava pomladanskih in poletnih oblačil. Na izmenjavo lahko prinesete do pet čistih in lepo ohranjenih kosov oblačil ali modnih dodatkov.

Nagrajenci HECNE FACE

Natečaj za najbolj zabavno zaščitno masko HECNA FACA je potekal februarja letos, rezultati pa so bili razglašeni na pustni torek.

V skupini od 13 do 18 let je prvih deset najbolj zabavnih mask dobilo nagrado skupinske naravoslovne delavnice SEKCIJA ŠČURKA, ki bo potekala v petek, 28. maja. Nagrado pa poklanja podjetje Mikro+Polo.

»ŽUŽELČJA« razstava likovnih izdelkov

Ob Mednarodnem dnevu čebel pa je v Galeriji male velike umetnosti v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor postavljena »ŽUŽELČJA« razstavo likovnih izdelkov, ki so nastali med nedavno minulimi prvomajskimi počitnicami.

Razstava je na ogled vsak delovni dan, med 15. in 19. uro.

Zanimivosti o mariborskem mestnem parku

Mariborski mestni park je eden najlepših delov Maribora, ki vabi vse generacije k rekreaciji, oddihu, druženju in preživljanju prostega časa v naravi.

Prva drevesa so člani Olepševalnega društva v Mariboru, ki je predhodnik Hortikulturnega društva Maribor, zasadili že med leti 1869 in 1872. Od leta 1976 je območje parka zavarovano kot spomenik oblikovane narave.

V parku, ki je eden najlepših v Evropi, raste okoli sto vrst domačih in tujih listavcev ter mnogo iglavcev.
 
Ali ste vedeli ...

  • da je v parku nekoč delovala otroška mlečna restavracija in otroško igrišče s kopališčem;
  • da je posebnost parka osamljeno drevo;
  • da so po prvi svetovni vojni pred velikim ribnikom zgradili paviljon s čolnarno, garderobami in teraso ter je bilo čolnarjenje in drsanje na ribniku možno do leta 1972;
  • da je bilo leta 1998 ob 100-letnici mariborskega olimpionika Leona Štuklja posajenih 100 novih dreves?

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice