Murska Sobota je po Ljubljani postala drugo slovensko mesto z uspešno vzpostavljenim "car sharing" sistemom električnih vozil. Kje je Maribor?

Sistem souporabe električnih vozil pozna že večina razvitih sodobnih mest, počasi pa osvaja tudi Slovenijo. Že poleti se je koncept uveljavil v Ljubljani, z včerajšnjim dnem pa je "car sharing" točko dobila tudi Murska Sobota. Zakaj prestolnica Štajerske ne sledi urbanističnim trendom?

Kaj je sistem souporabe vozil?

Sistem souporabe vozil ponuja samopostrežno izposojo električnega avtomobila, na vnaprej določenih lokacijah. V nasprotju z najemom avtomobila (rent-a-car) gre za kratkotrajne izposoje, kjer se čas meri v minutah ali urah in ne v dnevih.

Projekt temelji na uporabniških vzorcih mobilnosti, ki kažejo, da lastniško vozilo v povprečju kar 92 odstotkov vsega časa stoji neuporabljeno, pri čemer ves ta čas lastniku povzroča stroške. Souporaba vozila stroške mobilnosti posameznika zniža tudi za več kot petdeset odstotkov. Sistem uporabnikom omogoča, da preko pametnih telefonov rezervirajo, aktivirajo in uporabljajo vozila.

Po Ljubljani tudi v Murski Soboti, kaj pa Maribor?

Podjetje Avant2Go je letos v začetku poletja koncept souporabe električnih vozil premierno pripeljalo v Ljubljano, kjer so v mesecu novembru sistem že nadgradili, tako da je uporabnikom na voljo petdeset vozil na 25 lokacijah po Ljubljani in brniškem letališču

Sistem pa se je z včerajšnjim dnem preselil tudi v Mursko Soboto, ki je desetkrat manjše mesto kot Maribor. Murska Sobota je tako po vsej verjetnosti postala najmanjše mesto, ki ponuja souporabo električnih vozil.

Svet se spreminja, potrebna je sprememba miselnosti

Kar se je še včeraj zdelo kot znanstvena fantastika, bo jutri že resničnost. Avtomobilske industrije, kot jo poznamo danes, čez deset, petnajst let več ne bo.

Za Slovence velja, da so zelo navezani na svoje jeklene konjičke in da ta predstavlja neki standard življenja. Čer pravi, da gre za zakoreninjeno miselnost, ki pa jo bo ob ogromnih prihrankih s pomočjo novih tehnologij, spremeniti. V preteklosti je lastništvo imelo smisel, saj smo samo s tem lahko zadovoljevali svoje potrebe po prevozu. Danes pa že obstaja stroškovno učinkovitejša alternativa, zato je le še vprašanje časa, kdaj bodo skrbi povezane z lastništvom vozil postale preteklost.

Zakaj bi bil "car sharing" dobrodošel?

Kar osemdeset odstotkov ljudi v Sloveniji za pot v službo prevozi manj kot dvajset kilometrov dnevno. Avto zaradi tega stoji na mestu več kot 23 ur. Strošek mobilnosti predstavlja tudi do petsto evrov na mesec. S souporabo vozil, ki bi znatno izboljšala mobilnost po Mariboru pa bi uporabniki lahko svoje stroške zmanjšali tudi za več kot sto evrov na mesec. Poleg tega nova mobilnost uporabnike rešuje bremena lastništva, prispeva pa tudi k zmanjšanju onesnaževanja okolja.

V Mariboru že en neuspešen poskus

V Mariboru smo bili sicer že pred dobrima dvema letoma priča poskusu vzpostavitve sistema souporabe električnih vozil, ki pa ni bil uspešen. Tedaj ambiciozni načrt v celoti ni bil izpeljan, kljub ogromnem zanimanju uporabnikov. Na voljo je bilo namreč premalo avtomobilov.

Nosilcu projekta ni uspelo pridobiti načrtovanih sredstev, ki bi omogočila širitev in popolni zagon sistema z zadostnim številom električnih avtomobilov. Prav tako jim je preglavice povzročala aplikacija. Toda po praksi, ki jo pelje podjetje Avant2Go z Matejem Čerom na čelu, je naslednje vprašanje, ali bo "car sharing" po vzoru Ljubljane in Murske Sobote znova dobil tudi Maribor?

Starejše novice