Slika je simbolična.
Evropska poslanca v Mariboru z dijaki o Evropski uniji in evropski parlamentarni demokraciji.

Prihodnje leto bodo potekale volitve v Evropski parlament. Eden od projektov za dvigovanje zavedanja mladih o Evropski uniji in evropski parlamentarni demokraciji je Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, v okviru katerega sta dijake v Mariboru danes obiskala poslanca Ljudmila Novak (EPP) in Klemen Grošelj (Renew).

Projekt Šola ambasadorka Evropskega parlamenta je namenjen krepitvi znanja dijakov in učiteljev srednjih šol o organizaciji in delovanju EU in aktualnih evropskih temah. V okviru programa, ki ga vodi Informacijska pisarna Evropskega parlamenta, deluje mreža šol ambasadork, v kateri je lani sodelovala več kot tretjina vseh srednjih šol v Sloveniji.

Projekt je med drugim namenjen usposabljanju za aktivno državljanstvo

Volitev v Evropski parlament maja 2019 se je v Sloveniji udeležilo 29 odstotkov volilnih upravičencev in očitno je, da se številni ne zavedajo pomena EU in Evropskega parlamenta za vsakdanje življenje. »Članstvo v EU je velika prednost, ki jo ljudje premalo cenijo in se je vse premalo zavedajo,« je ob robu srečanja z novinarji v Mariboru povedala poslanka Novak.

»Včasih se nam zdi, da je EU nekje daleč, dejansko pa se ukvarja z našimi problemi. Najbolj je bilo to vidno, ko smo se ukvarjali s covidom. EU je veliko pripomogla, da smo tako hitro prišli do cepiv, na voljo je bilo veliko denarja, ki se bo zdaj med drugim koristil za nove domove za ostarele,« je dejala.

Grošelj meni, da se ljudje zavedo pomena EU, ko nastopijo kakšne težave. Med pridobitvami, za katere je zaslužna EU, je naštel možnost cenejšega gostovanja v tujih mobilnih omrežjih, program Erasmus, evropska razvojna sredstva ter sprejeto zakonodajo na področju varovanja osebnih podatkov in pravic potnikov. »EU je prisotna marsikje, kjer se nam morda ne zdi,« je povedal za STA.

Podobno velja za Evropski parlament, ki skupaj s Svetom EU sprejema zakonodajo EU. »Evropski parlament najbolj zastopa državljane, preko poslancev se kaže volja državljanov,« je izpostavila poslanka Novak.

Trenutno institucijo pretresa afera, saj naj bi določeni evropski poslanci jemali podkupnine. »Ta afera je grozna za vse nas. Institucija izgublja na ugledu, čeprav gre le za peščico ljudi, ki so si to privoščili,« je dejala Novak.

»Evropski parlament ima mnoge slabe lastnosti, a tudi dobre. Zdaj govorimo predvsem o slabih lastnostih, ki so posledica pokvarjenosti določenih posameznikov, ki ne razumejo svojega poslanstva. A kljub temu škandalu verjamem, da smo evropski poslanci pri zadevah, ki so vezane na dobrobit državljanov, pomembna varovalka, da veliki lobiji ne prevladajo v tolikšni meri, kot bi morda, če parlamenta ne bi bilo,« je dodal Grošelj.

Komentarji (9)

Splavar (ni preverjeno)

Bog pomagaj, kakšne nebuloze stresata ta dva izdajalca našega naroda in njima sorodni (Brglez, Nemec, Joveva). Sodrga!

Gollob (ni preverjeno)

Vsi boljši od onih ko so le in samo kandidirali in popušili. He, he, he

In reply to by Splavar (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

pa saj ga je pred leti naše tele ravno tako nekaj sralo s podkupninami
pa nič ne pišejo o tem
komunisti kradejo kot srake
ja ogromno denarja so nasli v Bruslju

In reply to by Gollob (ni preverjeno)

Katja7 (ni preverjeno)

Ali mi lahko kdo napiše
kako se je pisal toti levi naš poslanec
ki so ga uhvatili z podkupninami v Bruslji
Sedaj pa vse tiho je bilo
tako bolj mali je bil
in tak zabuhlo je gledal
Sem rekla sosedi
da takšnemu jaz že ne bi dala
pa če bi imel zlatega tiča

In reply to by ovi (ni preverjeno)

Katja7 (ni preverjeno)

slovenske novice kot vir
Thaler se je pred meseci skupaj s še tremi evropskimi poslanci iz Romunije, Španije in Avstrije znašel v središču korupcijske afere. Britanski časnik Sunday Times, ki je del medijskega imperija Ruperta Murdocha, je namreč marca poročal, da so bili poslanci pripravljeni sprejeti denar v zameno za vlaganje »pravih« dopolnil k evropski zakonodaji, svoje navedbe pa je podkrepil tudi z na skrivaj posnetimi videoposnetki. Thaler je nato s položaja evropskega poslanca odstopil.

In reply to by ovi (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

paceki

In reply to by Katja7 (ni preverjeno)

Mbb (ni preverjeno)

Mlade ,ki se zanimajo za dnevno politiko je bilo sram ob takšnem obisku . Luda Mila ,ki prejema 13.000 € plače opravičuje svoje kolege obtožene korupcije .

Katja7 (ni preverjeno)

to niso njeni kolegi
to so pristaši komunajzerske leve obcije
oni kradejo
pa čeprav imajo 13 000 evrov plače
pa jim ni dovolj
in ubogo Maroko skubijo ko kurbe
Grška komunajzerska golazen
jebat jih da bo sperma v potokih tekla

In reply to by Mbb (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

če boste grke jebali jih bo še več
To pa menda ja ni naš namen

In reply to by Katja7 (ni preverjeno)

Starejše novice