Foto: Bobo
V poletje bomo v Mariboru letos spet vstopili s Festivalom Lent. »Pa ne le v poletje, v življenje!« so jasni organizatorji. Napovedujejo spet drugačen, nov in poseben festival, ki bo pestro dogajanje v Mariboru tokrat raztegnil čez vse poletje.

»Tu smo in šibamo!« je povedal direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina: »Lanski avgustovski Lent je pokazal, da znamo.« 

Rukavina dodaja, da gre za festival, ki združuje: »Združuje v letošnjem letu še posebej.« S Festivalom Lent bodo letos moči združili vsi vidnejši akterji mariborskega kulturnega življenja. 

Kulturno dogajanje čez vse poletje

29. Festival Lent bo tokrat spet na sporedu v svojem tradicionalnem terminu, tako bomo ponovno »lentali« med 25. junijem in 3. julijem. A tudi julija in avgusta v mestu ne bo festivalske suše. 

Kot je povedal Rukavina, bo glasba na mariborskih ulicah in balkonih zvenela vsak vikend, povezali pa se bodo tudi z drugimi festivali. V sklopu festivala bo tako tudi del Borštnikovega srečanja, sodelovali bodo tudi z Ezl Ekom in Slovenskim narodnim gledališčem Maribor. Tako bo Maribor prehajal iz enega festivala v drugega. 

Skupno dogajanje se bo zaključilo šele 3. avgusta z Operno nočjo, ki bo tokrat prvič na Glavnem trgu. 

Letošnja novost - festivalsko vzdušje v dveh vikendih avgusta, prihaja tudi Dubioza Kolektiv

Posebna novost letos bodo festivalsko obarvani avgustovski vikendi. Predvidoma 20. in 21. ter 27. in 28. avgusta bodo ponovno postavili prizorišča, v Mariboru bodo takrat nastopila tudi zveneča zvezdniška imena.  

»Po prvem delu festivala bomo skušali popestriti vse vikende v našem mestu ali iz balkonov ali z glasbo z ulico na cesti. Konec avgusta bomo znova pripravili prizorišča, a ker so še v nastajanju ti programi, boste več izvedeli kasneje. Edino to vam lahko izdam, da prihajajo 28. avgusta v Maribor spet naši prijatelji Dubioza Kolektiv,« je načrte razkril Rukavina.

»Zelo se veselim teh avgustovskih terminov, da mesto ne bo spalo po Festivalu Lent,« je povedal župan Saša Arsenovič: »Verjamem, da bo tudi precepljenost dovolj velika, da nas bo na dogodkih čim več.«

Arsenovič je ob tem razkril, kakšne načrte glede festivala kujejo za naslednja leta. Ob želji občine, da Festival Lent ustvarjal kulturno dogajanje v mestu čez vse poletje, želijo z novim prizoriščem na Dravi obogatiti tudi desni breg Drave. 

Osrednjega prizorišča ne bo, vrača se prenovljeni Sodni stolp

Prizorišča bodo ostala takšna, kot so bila v lanski izvedbi festivala. Rukavina pojasnjuje, da letos ne bo osrednjega prizorišča. Največ obiskovalcev si bo lahko ogledalo dogodke na Rotovškem trgu, kjer bo Večerov oder. Pri Vodnem stolpu bo Jurčkov oder, komedije in JazzLent bodo na Odru Nove KBM v avditoriju lutkovnega gledališča, po obsežni prenovi bodo dogodki potekali tudi v vodnem stolpu. 

Tudi letošnji Lent ne bo minil brez Folkarta. Za dogajanje v mestnem parku bosta ponovno poskrbela Art Kamp in Oder Triglav. Po letu premora se vrača tudi KMŠ Oder v Dravski ulici.

Gibonni, Siddharta, Maja Keuc …

Prvi festivalski dan bo na Rotovškem trgu otvoril Gibonni, nato pa se bodo zvrstila številna zveneča imena. Nastopili bodo Mi2, Siddharta, S.A.R.S, zadnji večer bodo dogajanje zaključili domači punkerji Alo!Stari.

Na Jurčkovem odru, kjer bo prost vstop, bo začela post-country skupina Fed Horses in Maja Keuc. V soboto bo nastopil domači pevec in pianist Hauptman, nato pa še Katalena in Manouche, za konec pa še Eclipse. 

Pestro bo tudi v Sodnem stolpu, ki se vrača po temeljiti prenovi. Otvoril ga bo Marko Grobler band, vračajo se se Balladero in Goran Bojčevski trio. Seveda bo zanimivo dogajanje za vse ljubitelje komedij.

Celoten program festivala je že dostopen na spletni strani. Prodaja vstopnic se prične v četrtek, 10. junija 2021, ob 10. uri.

Festival Lent letos zaradi ukrepov povezanih z epidemiološkimi razmerami še ne bo napolnil velikih tribun in pripeljal zvenečih imen preko oceana. Je pa festival, ki bo v Maribor vrnil nekdanji utrip. 

Komentarji (1)

pohorskisvizec (ni preverjeno)

Samo paradiranje najstnikov, pa čevapi....

Starejše novice