Obiskali smo najstarejši fitnes v Mariboru, in sicer Fitnes Forma, ki obratuje že skoraj 30 let. Presenečeni boste, kateri slovenski športniki so vse trenirali v njem.

Glavni trener in lastnik Fitnes Forme Miro Jerenec je po koncu svoje tekmovalne poti iskal način, kako s čim manjšo izgubo časa obdržati formo. Kupil je nekaj uteži, klop in s prijatelji so začeli trenirati kar pri njem doma na podstrešju, kar pa je zelo hitro postalo moteče za ostale stanovalce hiše.

Trening za prostor je nato našel v garaži, ko pa je preureditev postala vse dražja in zahtevnejša, kot je pričakoval, je začel razmišljati, kaj naj naredi, da vsaj delno povrne vložena sredstva. In tako se je začela zgodba fitnesa. 

»V tistem času Maribor ni premogel še nobenega fitnesa. Dobesedno smo izumljali, kako urediti prostor, kje nabaviti trenažerje. Imeli smo celo idejo, da bi jih sami izdelali. Vse zmoreš, če je le želja dovolj velika. Skratka, leta 1990 leta smo odprli Fitnes studio Forma. Resnici na ljubo moram priznati, da se je pred nami odprl drug fitnes. Razlika je bila nekaj mesecev. Res pa je, da so ga med tem že zaprli,« nam zaupa lastnik in glavni trener Miro Jerenec.  

Naprave ostajajo enake

Fitnes naprave se v vseh teh letih po besedah Jerenca niso bistveno spremenile. V večini se je spremenil le dizajn in funkcije, ki jih omogočajo kardio naprave, saj so postale številčnejše. Uporaba fitnes naprav je postala prijaznejša strankam. 

»Napredek se je zgodil v razumevanju človeškega telesa. Danes razumemo, da moramo telesu dati optimalne pogoje (hrano, trening, počitek, dobro socialno okolje) in potem moramo zahtevati, da nam dobro služi. Milijone let smo se razvijali, da smo dosegli gibalne sposobnosti, kot jih poznamo. Zdaj pa se nihče več ne bi gibal. Ali pa se gibamo preveč enostransko. Nekdo, ki teče, bi tekel še več, nekdo, ki dviguje uteži, bi počel samo to. Naše telo je kompleksno sestavljeno z razlogom, da smo lahko močni, hitri  in vzdržljivi. Odnos, oziroma poudarek na tipu vadbe nas bo bolj ali manj prilagodil na te komponente,« doda lastnik Forme. 

Širok izbor skupinskih vadb

Z skupinskimi vadbami  so v Fitnes Formi začeli leta 2000 po vzoru Jane Fonda, danes pa ponujajo programe vadb Les Mills. Izvajajo tudi TRX vadbo in krožno vadbo. 

»Les Mills programi so že vnaprej pripravljeni vadbeni programi opremljeni z glasbo. Vsake 3 mesece je dodana tudi nova koreografija, da ne bi prišlo do zasičenosti vadečih. Rekreacija je dostikrat zahtevnejša za izvajanje kot sam vrhunski šport. Recimo, če nekdo trenira košarko, se razume, da bo vadba usmerjena v skočnost, repetitivno moč, sam tehnični del pa bo imel poudarek na košarki. Pri rekreativcih je to drugače. Hitro pride do naveličanosti.«

»Mi trenerji moramo nenehno iskati načine, kako navduševati vadeče. Praksa je pokazala, da se najboljši socialni stiki ustvarijo znotraj skupine od 8 do 15 vadečih. Tako, da so nekateri programi nastavljeni prav na takšne skupine. Načeloma najboljše rezultate dajejo programi, kjer  vadimo osnovne gibalne vzorce. To so počepi, potiski, razni potegi in drugo,« pojasnjuje fitnes trener. 

Letos med skupinske vadbe uvajajo tudi dve novi TRX vadbi, in sicer TRX flow in TRX core. Pri eni izmed vadb je poudarek na gibljivosti, dodani so elementi joge in pilatesa, pri drugi pa se osredotočajo na močno sredico telesa. Močne trebušne in hrbtne mišice so namreč predpogoj za vse ostale oblike vadbe. Uvajamo tudi vadbo za starejše 'V formi s Formo', kjer pa je trening usmerjen v sestavljene vaje in zajema tudi vadbo z bremenom. 

Vsi trenerji so usposobljeni preko Fitnes zveze Slovenije

V Fitnes Formi delajo štirje trenerji, ki so usposobljeni preko Fitnes zveze Slovenije – FZS. To je najstarejša fitnes zveza, ki združuje strokovnjake s tega področja. Za razvoj fitnes dejavnosti se trudijo po načelih športne stroke. 

»Naše osnovno vodilo, in pri tem jaz osebno vztrajam, je, da mora biti vadba varna in koristna za naše člane. Ne zanimajo nas vrhunski rezultati, ampak dobro počutje naših članov. Kajti ko se dobro počutimo, smo primerno trenirani, lahko živimo polno življenje,« pove Jerenec.

Stranka in trener skupaj naredita plan treninga, določita cilja in se naučita pravilne izvedbe vaj. Trener je oseba, ki ji mora stranka zaupati in mora biti tudi zaupanja vredna. Lastnik Forme še svetuje, da je treba vedno preveriti reference trenerja, kje je treniral, kje se je usposabljal in kaj so njegove specializacije.  

V Fitnes Formi trenirali tudi znani Mariborčani

V Fitnes Formi so trenirali tudi razni znani športniki.»Pri nas so trenirali Filip Flisar, Klemen Kosi, Tina Maze, Ilka Štuhec, nogometaši NK Maribor in mnogi drugi. Lahko se pohvalim, da smo mnogim pomagali doseči vrhunske rezultate in pomagali  odpraviti poškodbe, bolečine v sklepih. Dostikrat je dovolj, da vidimo, kaj je narobe v gibu in posledice zvodenijo, ko vzpostavimo pravilne kinetične verige,« nadaljuje fitnes trener. 

Ljudje s poškodbami

V fitnes zahaja veliko strank s poškodbami. Jerenec nam zaupa, da na treninge pride veliko ljudi s težavami. Pri tem ga žalosti to, da veliko od njih ne bi imeli težav, v kolikor bi trenirali malo drugače. Vse bolj opaža, da se trenira prehitro in ni časa, da bi se znanje osvojilo in utrdilo. Težnja po rezultatih prevečkrat vodi v poškodbe. Pri tem pa vidi predvsem velik problem pri trenerjih. 

»Netrenirani ljudje težijo po nekih imaginarnih rezultatih, ki jih večinoma ne dosežejo. Vse prevečkrat jih ustavi poškodba. Potem pa jih včerajšnji rezultat več ne zanima. Celo nakopali so si poškodbe, ki jih bodo pestile in omejevale do konca življenja,« pojasnjuje lastnik Fitnes Forme.

So Mariborčani in Mariborčanke ljubitelji fitnesa?

»Mislim, da tako kot vsi drugi. Nekateri že vedo, da je za svoje zdravje treba tudi kaj narediti. Res je, imeti moramo tudi srečo. Ampak saj veste, kaj pravijo. Sreča spremlja delovne in pogumne. Nekateri pa seveda samo čakajo, se nepravilno in nezdravo prehranjujejo ter imajo slabe navade, potem pa se smilijo sami sebi. Usodo je treba vzeti v svoje roke,« še za konec doda lastnik Fitnes Forme.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Pohvale dolgo delovanje.to pomeni da imajo ljudje zaupanje.srecno se naprej

Tatjana Gert (nepreverjen)

Kul fitnes

Dravski gusar (nepreverjen)

Čestitke!

Starejše novice