Ob otvoritvi je Studenška brv veljala za arhitekturni dosežek Maribora, a je že dalj časa v izredno slabem stanju. O obnovi je bilo v preteklosti že veliko govora, a se je iz leta v leto izmikala. Dotrajana brv je zdaj vendarle dočakala osvežitev.

Studenška brv že dolgo potrebuje prenovo. Leseni del ograje je spokan, barva se je na več mestih že popolnoma oluščila, sledi rjavkasto-rdeče barve komaj še opazimo. Načeta je tudi lesena pohodna površina, na določenih mestih so popustile jeklene vrvi.

Barva se lušči tudi iz jeklene konstrukcije, ta je tudi pogosta tarča vandalov in popisana z grafiti. V tem tednu je po dolgem čakanju Studenška brv le dočakala začetek prenove.

Zamenjali bodo ročaje in LED razsvetljavo 

Na Mestni občini Maribor so pojasnili, da bo izbrani izvajalec, to je podjetje Imexa, v tem tednu na Studenški brvi izvedel zamenjavo ročajev na ograji. Ta je zaradi vremenskih vplivov, slabega vzdrževanja in deloma tudi vandalizma dotrajana in na več mestih poškodovana.

Zamenjali bodo tudi LED razsvetljavo v ročaju, ki ni več funkcionalna in je bila ponekod celo prebarvana. Podjetje Nigrad bo ob tem tudi saniralo posamezne podnice, ki so dotrajane oziroma uničene.

Vrednost pogodbenih del je 89.899,60 evra. Cena vključuje delo in vgrajeni material izvajalca Imexa.

Obnova se je že vrsto let zamikala

Studenška brv je ob zadnji prenovi leta 2008 veljala za arhitekturni dosežek mesta, prejela je tudi nagrado Footbridge Award za najboljši novi most za pešce. Zadnjih nekaj let pa je imela precej bolj klavrno podobo.

Leta 2018 je občina projekt obnove zaupala podjetju Ponting, ki je bilo zadolženo tudi za prvotno projektiranje brvi. Naročili so izdelavo dokumentacije za zamenjavo lesenega ročaja ograje z ročajem iz nerjavnega jekla, vendar do obnove ni prišlo.

Kot so takrat pojasnili na občini, bi se s tem preveč poseglo v prvotno zasnovo. Brv mora tudi po obnovi ostati v takšni zasnovi, kot je zdaj, torej z lesenim ročajem. 

Lani poleti so na portalu javnih naročil objavili javno naročilo za izbiro izvajalca, a je bil postopek neuspešen, zato so objavili novo naročilo. V drugo je vendarle uspelo, Studenška brv pa bo tako vendarle kmalu zasijala v lepši podobi.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kr tak (nepreverjen)

lepljen les zelo dolgo zdrži zunaj...

gasilec lojz (nepreverjen)

a si ti nore gobe jedel

In reply to by kr tak (nepreverjen)

Starejše novice