Ta labodji par je res zaljubljen v Lent ali pa Mariborčanom precej zaupa. Gnezdo za valjenje svojega naraščaja je postavil praktično sredi mestnega vrveža.

Labode v mestu ob Dravi utrip Maribora očitno prav nič ne moti. Vsaj zaljubljenega labodjega para, ki si je na Lentu ustvaril gnezdo tik ob sprehajalni poti, ne. Nenavadna poteza labodov, ki sta si lokacijo za valjenje naraščaja omislila povsem na očeh ljudem in nedaleč od precej prometne ceste, je že pritegnila precej radovednežev.

Ornitologi iz Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije zato mimoidoče opozarjajo, naj se labodoma ne približujejo, saj sta lahko v času gnezdenja agresivna. 

»Takšni primeri so sicer redki, vendar se zgodijo. Labod se je prilagodil na bližino človeka - predvsem zaradi varnosti in hrane, zato gnezdenje v urbanih okolnih ni naključno in prav nič nenavadnega. Pri tem izpostavljenem primeru je lokacija gnezda malce ponesrečena, vendar tako pač v naravi je. Vsi kdaj naredimo boljšo ali slabšo odločitev,« opazovanje ornitologov iz DOPPS-a glede labodjega parčka strne Tilen Basle, varstveni ornitolog.

Snaga je na predlog Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije ob njunem gnezdu že postavila opozorilni trak, ki ljudem sporoča, naj se gnezdu ne približujejo.

Preprečimo poteze, zaradi katerih nas je lahko sram ...

Zaljubljena laboda sicer pridno skrbita za svoj zarod - medtem ko labodka sedi na jajcih, njen parter strogo premeri vsakega mimoidočega. Za to ima dober razlog!

Labodji par ima v gnezdu tri jajca, a izvalitev naraščaja je močno odvisna od sprehajalcev. Na Štajerskem in tudi po vsej Sloveniji so ljubitelji ptic namreč zabeležili precej nesrečnih primerov, ko so neznani nepridipravi nič hudega slutečim labodom razdejali gnezda, jajca pa polomili. 

»Ljudje naj se gnezdu ne približujejo in mu omogočijo nemoteno gnezdenje. Samica bo jajca valila dober mesec, nato se bo družina umaknila na vodo,« ob tem še opozarjajo iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Predlani aprila je na območju Ptujskega jezera odmeval primer, ko so neznanci labodoma, ki sta si ustvarjala družinico, razbili štiri jajca. Primer je tedaj obravnavala tudi policija.

Maja lani pa so neznanci na območju Ljubljanice hladnokrvno pobili labodji par in povsem uničili njun zarod. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice