V zadnjih dneh so na upravnih enotah zaostrili stavko, tudi v Mariboru, kjer stavkajo že od 13. marca. Obiskovalce tako odslej sprejemajo na stranskem vhodu s strani Razlagove ulice, kar pa med strankami povzroča veliko nezadovoljstvo.

Že tri mesece traja stavka na upravnih enotah. Zaposleni na 34 od skupno 58 upravnih enot so namreč 13. marca začeli stavko, s katero zahtevajo višje plače in boljše pogoje dela.

Med njihovimi zahtevami so tako dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih enotah.

Stavki se je pridružila tudi Upravna enota Maribor, ki pa je v začetku meseca prešla na spremenjeno organizacijo dela. Stranke tako v času uradnih ur sprejemajo na stranskem vhodu s strani Razlagove ulice.

Sprememba bo po obvestilu upravne enote trajala do preklica stavke, nova pravila pa med strankami povzroča veliko nezadovoljstvo, saj se v času uradnih ur pred vrati Upravne enote Maribor na Razlagovi ulici vije dolga vrsta čakajočih.

Ministrstvo obljublja kadrovsko popolnjevanje na upravnih enotah

Minister za javno upravo Franc Props pa je na včerajšnji seji državnega zbora na vprašanje poslanca SDS Zorana Mojškerca dejal, da se stanja na upravnih enotah zaveda.

Meni, da se večletno zmanjševanje kadrovskega potenciala med preteklima finančno in zdravstveno krizo kaže tudi v visoki starostni strukturi uslužbencev in povečanem upokojevanju na upravnih enotah.

Ministrstvo bo letos zagotavljalo »kadrovsko popolnjevanje na upravnih enotah«, kar bo pripomoglo k hitrejšemu reševanju povečanega pripada upravnih zadev, še posebno za tujce, napoveduje Props.

Dejal je še, da so na enotah med drugim zagotovili tehnološko opremljanje za digitalno poslovanje, uvedli aplikacijo e-samonaročanje za boljši dostop do javnih storitev in zaposlene razbremenili nepotrebnega administrativnega dela.

»Seveda sem prepričan, da bomo s temi ukrepi relativno kmalu prišli do določenih pozitivnih rezultatov in razbremenitve upravnih enot,« je še dejal minister za javno upravo.

»Stavka je temeljna pravica, vendar ni absolutna.«

Zaradi zaostritve stavke na upravnih enotah se vse več posameznikov s kritikami in pritožbami obrača tudi na Varuha človekovih pravic.

Uporabniki upravnih enot se v pritožbah, podanih na Varuha človekovih pravic, sklicujejo na odpoved terminov, dolgotrajno čakanje pred upravnimi enotami in zavračanje izvedb upravnih postopkov, so v sporočilu za javnost pojasnili na varuhu. Dodali so, da je stavka temeljna pravica, vendar ni absolutna.

»Ne gre namreč spregledati življenjskih situacij in stisk, v katerih so se znašli ljudje zaradi obsežnega neizvajanja del in nalog javnih uslužbencev upravnih enot,« so poudarili.

Zavedajo se, da se nakopičenih težav na upravnih enotah ne da rešiti čez noč, kljub temu pa od odgovornih pričakujejo, da poiščejo rešitve.

Komentarji (18)

Crvena crkva (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

24sata/sto-bi-papa-rekao-bartulici-za-crveni-ferrari-licemjerno-je-biti-takav-vjernik-i-clan-opus-deija-

klimatolog (ni preverjeno)

kaj ko bi vsi štajkali tudi vi ki ste volili golobeka in arsenoviče

orožnik (ni preverjeno)

Je rekel Golob, da bodo ustanovili strateški svet, določili časovnico za leto 2026 in začeli iskati izhodiščne smernice za rešitev stavkajočih. Močno upam, da so v vrstah tudi volivci golobijekof.

xxxtinca (ni preverjeno)

določil je časovnico za 2026,do takrat pa bo še dve leti užival,ker so za vse krivi sindikati.Vsi stavkajo,upokojenci pa na karitas.

hetero (ni preverjeno)

golobji drek ocistite-cimprej-pravtako jugoslovansko-srbsko zalego jugovicev v sloveniji!!!kdo je volil taki gnoj kot je robert golob ,aleksander arsenovic ter zoran jankovic-sramotno in zavrzno- da ti gre dobesedno na-bruhanje!!!groza!!!!!zgubili ste obraz!!in se marsikaj-groza!!!

Revoz (ni preverjeno)

Vso to sodrgo pijano z občine na borzo hvb ne popustit vlada se prevelike plače za nedelo mrss pijanci

David 2024 (ni preverjeno)

Spet najebem jaz, ko vse to plačujem...

Xy1962 (ni preverjeno)

Za nedelo zahtevajo višje plače?

Da (ni preverjeno)

Bo manj Albancev prislo v Slovenijo.

Prdec iz lenta (ni preverjeno)

To je katastrofa....

pohorskisvizec

Pernati in konkubina pa lepo potujeta po svetu, ko mu država razpada.

Veliki bog (ni preverjeno)

maribor je pripravljen in nepreklicno zahteva odstop arsenovica!!lpripravite nujne in zakonite postopke za odstavitev arsenovica!!!taka je zahteva mariborcanov-odmocitev je potrebna smiselna zakonita in se zacne izvajati-takoj/sofort!!!imate vso pravico da recete na glas-arsenovic spokaj/gerade raus!!!bodite glasni-gremo maribor!!kar pogumno!!!!

BosanacLjubimac (ni preverjeno)

Jao što volim Sloveniju ... i naše lepe Slovenke ... baš sam ti mamicu poljubio i stavio joj ruku u gaćice ...

In reply to by Veliki bog (ni preverjeno)

Samo Strah (ni preverjeno)

Čiješ Bosančima glupa, nabijem te na kurac, pridi do Betnavske 81, tam sem jaz glavni, pa mi v obraz to povej!
Sigurno si toplovodar pa si iz parade spizdil, iz rodne Bosne so te terali ko miša zdaj pa tu gobec sučeš na FB, jebal te takav heroizem!

In reply to by BosanacLjubimac (ni preverjeno)

nib (ni preverjeno)

bosanac/kradljivec-ti jebes samo koze medtem ko se je tvoja srbska mamica parila z bulmastifom-pes ji je stavil među noge!!!!slovenija ni tvoja dezel-zakelj krompira in enosmeeno karto nazaj domov ti bomo ze kupili!!!!

Samo Strah (ni preverjeno)

Bosanac ne jebe koze, on si ga drka na koze, pa to s pinceto!
Saj bom zrihtal prasca, naj samo pride do Betnavske, tak ga bom sprefukal da za sebe ne bo vedel. Ko evnuh bo pa mi bo s pahljačo mahal, boš videl kak ga bom zrihtal musliča pederajzlastega.

In reply to by nib (ni preverjeno)

nib (ni preverjeno)

bosanac/kradljivec-ti jebes samo koze -medtem ko se je tvoja srbska mamica parila z bulmastifom-pes ji je stavil među noge!!!!slovenija ni tvoja dezela-zakelj krompira in enosmerno karto nazaj domov ti bomo ze kupili!!!!sprema se oluja!!

Samo Strah (ni preverjeno)

Pridemo s kolegi iz Varde in to kmalu.
Že imamo podporo od večine varnostnikov, tak da bo pokalo pa še noben nam nič ne bo mogel.

Starejše novice