Mariborski osnovnošolci so se v mestnem parku z vetrnicami počastili dnevu miru.

Ob mednarodnem dnevu miru so mariborski osnovnošolci sedmih osnovnih šol na Rožnem griču v mariborskem mestnem parku poskrbeli za prav lepo gesto. Z združenimi močmi so ustvarili vetrnice, jih slikovito poslikali in posadili po celotnem griču mestnega parka. Mestna občina  Maribor je ponovno pristopila k projektu »Vetrnice za mir«. Že nekaj let zapovrstjo želi, predvsem mlade, opomniti na svetovni dan miru in zavedanje, kako pomembno je v sebi vzgajati človeške vrednote. 

Umetniški projekt

Gre za umetniški projekt, s katerim sta leta 2005 pričela učitelja likovnega pouka na Floridi. V prvem letu so predstavljali vetrnice na več kot 1325 lokacijah. Po vsem svetu se je vrtelo okrog pol milijona vetrnic. V letu 2010, se je to število povečalo na več kot 3,5 milijona vetrnic na 3500 lokacijah v Združenih državah Amerike, v Aziji, Evropi, Avstraliji, Kanadi, na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Južni Ameriki.

Z otroci se je poveselil mariborski župan

Otroke je s svojim obiskom počastil župan Mestne občine Maribor, Andrej Fištravec. Najprej je z nami podelil spomin na nostalgične čase. Otrokom je razložil, da so po Rožnem gričku včasih rastle vrtnice, danes vrtnic ni več, zato pa ga krasijo kreativni izdelki otrok.

»Lepo pozdravljeni tukaj pri Rožnem griču, ki danes gosti izdelke vaših rok, vaših misli in vaših src, izdelke miru, vetrnice miru,« je v nagovoru povedal župan Andrej Fištravec

Dogodka se udeležilo približno 250 otrok iz sedmih osnovnih šol, in sicer OŠ borcev za severno mejo, OŠ Draga Kobala, OŠ Maksa Durjave, OŠ Franceta Prešerna, Center za sluh in govor, OŠ Leona Štuklja, OŠ Prežihovega Voranca, ki so okoli Rožnega grička postavili okoli 450 vetrnic skozi katere bo veter raznašal ideje in občutke po vsem mestu. Po županovem govoru so zapeli še trije otroški pevski zbori, med katerimi so najmlajši zapeli tudi v nemškem jeziku, župana pa ob tem navdihnili in nasmejali. 

Preberite še

Starejše novice