FOTO: Jan Rozman
Legendarne dame, ki so pred polno Marakano pisale zgodovino ženskega nogometa, so danes zaupale svojo zgodbo in po 44 letih ponovno zaigrale skupaj kar na Koroški cesti.

Kot smo poročali, le malokdo ve, da je med leti 1971 in 1974 – predvsem po zaslugi nogometnega zanesenjaka in trenerja Pepija Kirbiša – v okviru NK Maribor delovala tudi ženska nogometna ekipa »Vijolice«.

In danes jih je bilo v sklopu Živega mesta in Festivala Lent moč spoznati na Glavnem trgu pri Pokrajinskem arhivu. Prisluhnili smo njihovim zabavnim anekdotam, slaba ura pa je minila, kot bi trenil.

Z njimi je pogovor vodila Petra Greiner, ki je pričela z vprašanjem včlanitve. Skoraj vse so se prijavile preko oglasa, objavljenega v mladinski reviji Antena, nekatere so se prijavile same, spet drugo je prijavila sestra, medtem ko je tretja nastopala v Beogradu na praznovanju dneva mladosti in tako v ekipo prišla šele po izboru. In seveda je s tem požela nekaj pikrih svojih soigralk.

»Punce, kapo dol!«

Takrat so bile stare komaj 14 oziroma 15 let, temu primerne pa so bile tudi divje prigode, ki so izvirale iz tistega obdobja. Vse skupaj pa je začinila hudomušna deveterica, ki je kar žarela od nagajive energije. Tako smo imeli možnost prisluhniti smešnim dogodkom iz njihovih tekem, potovanj – po Jugoslaviji so potovale skoraj vsaka dva tedna –, srečanj s policisti, igranja na razmočenih travnikih in kravjih pašnikih ter z mnogo višjimi nasprotnicami.

Po letu 1974, v želji, da Slovenija na področju ženskega nogometa v takratni Jugoslaviji nekaj pomeni, sta se takratna nogometna kluba Olimpija in Vijolice združila v enotni Nogometni klub Ljubljana. Tako so igrale pred 100.000 glavo publiko na slavni Marakani, ko je bil na sporedu derbi med Partizanom in Crveno Zvezdo.

Po pogovoru smo si ogledali tudi razstavo, s katero so se še dodatno poklonili Kirbišu in Vijolicam, ki so orale ledino ženskega nogometa pri nas. Ogledate pa si jo lahko tudi vi, saj bo razstavljena tudi v naslednjih dneh.

To pa še ni bilo vse, saj so Vijolice po koncu pogovora prejele tudi vijoličaste drese. Ob 18. uri so se Vijolice sredi Koroške ceste pomerile med sabo. Tako je zasedba Vijolic po 44 letih znova strnila vrste in odigrala nogometno tekmo. »Punce, kapo dol!«

Dogajanje na Koroški cesti je bilo včeraj zelo pestro, nogometne veščine na sicer eni najbolj prometno obremenjenih cest v Mariboru je pritegnilo številne gledalce.

FOTO: Jan Rozman

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice