Ob dnevu slovenskih krvodajalcev so danes v Cirkovcah pripravili krvodajalsko akcijo, kateri so se pridružili tudi vitezi krvodajalstva, ki so kri darovali že več kot 100-krat.

Danes praznujemo svetovni dan krvodajalcev, ki letos poteka pod geslom »Daruj kri, daruj plazmo, deli življenje, deli pogosto«. 

Z vsako darovano vrečko krvi ali plazme lahko nekomu rešimo življenje in pomembno je, da se tega tudi dobro zavedamo.

Vitezi krvodajalstva, darovali že več kot 100-krat

Martin Golenko, Marijan Milinovič in Anton Strmšek, trije krvodajalci iz Krajevne organizacije Rdečega križa Cirkovce, imajo za seboj res veliko krvodajalskih akcij. Vsi so vpisani v knjigo Vitezov krvodajalstva, saj so kri darovali že več kot 100-krat.

Martin Golenko, predsednik komisije za krvodajalstvo Krajevne organizacije Rdečega križa Cirkovce, je kri daroval že 153-krat. Začel je v vojski, v sedemdesetih letih, k darovanju krvi sta ga takrat dodatno spodbudila dva prosta dneva.

Marijan Milinovič ob tem pove, da je svojo krvodajalsko pot začel na šoli za miličnike v Ljubljani, to je bilo leta 1981. Dve leti pred tem, pa je krvodajalec postal tudi Anton. On se je za krvodajalstvo odločil po končani soli. Spodbudil ga je sovaščan.

»Ponosen sem bil, da sem lahko nekomu pomagal na tak humani način«

Razlogi za udeležbo na krvodajalskih akcijah so se čez leta spreminjali. Marijan pravi, da je redni krvodajalec postal predvsem zaradi svoje službe.

»Zdelo se mi je prav, ko sem končal šolo sem začel delati, kot miličnik, vidiš prometne nezgode s težjimi poškodbami, s hudimi telesnimi poškodbami in kri se zmeraj rabi,« je dejal Milinovič.

Anton je razmišljal podobno: »Mogoče ravno to manjka, ravno ta skupina, ki je iskana skupina in me je spodbujalo. Ponosen sem bil, da sem lahko nekomu pomagal na tak humani način,« je pojasnil Strmšek.

Kot nam še zaupajo sogovorniki, ni bilo glede krvodajalskih akcij v preteklosti zanemarljivo niti to, da so krvodajalci dobili dva prosta dneva, to jim je namreč še kako prijalo.

»V četrtek smo šli na krvodajalsko akcijo, potem smo pa imeli še petek, soboto in nedeljo. Takrat smo na veliko gradili hiše in prosti dnevi so nam prišli še kako prav,« je povedal še Golenko.

Krvodajalske akcije so postale način druženja in prinašajo s seboj ogromno spominov

Vsi trije vsaj 100 kratniki s seboj nosijo ogromno spominov na krvodajalske akcije, ki so za njimi.

»Včasih smo iz krvodajalskih akcij prišli domov komaj naslednji dan,« je v smehu povedal Martin.

Marijan pa se je ob tem spominjal predvsem na malico, ki so jo dobili ob darovanju krvi. »Vesel si bil, da si dobil tisto klobaso. Jaz za sebe osebno govorim, no, včasih sem dobil celi par, včasih samo polovico, tak, da, to so te kratke anekdote od krvodajalstva.«

Najbolj pomembno pa je, da so vsi trije s svojim zgledom h krvodajalskim akcijam spodbudili tudi druge, predvsem mlajše generacije.

Komentarji (2)

upokojenec70 (ni preverjeno)

Tudi jaz sem se leta 1968 skupaj s sošolci prijavil za krvodajalsko akcijo. Skupaj smo odšli na odvzemno mesto, kjer so sošolcem vzeli kri, meni pa ne, brez vsakega pojasnila. Vsi smo dobili kranjsko klobaso, vendar so me sošolci tako zasmehovali, da se mi je zataknila v grlu in je nisem mogel pojesti. Nikoli nisem postal krvodajalec.

informativno (ni preverjeno)

Moja nečipirana in brez pederskih boginj je 5000 EUR 1 dL.

Starejše novice